Възобновяват делото за убийството на Михаил Стоянов

Върховният касационен съд възобновява делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на ВКС, а решението не подлежи на обжалване и протест, съобщава БНТ.

Новината идва, след като в края на юли 2023 г. Народното събрание прие промени, които предвиждат по-тежки наказания при престъпления от омраза по хомофобски подбуди.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Делото е образувано по искане от главния прокурор за възобновяване на наказателното производство срещу Александър Г. и Радослав К. въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова срещу България“.

В решението се констатира нарушение на чл. 14 вр. чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, което се изразява в това, че при определяне на наказанията не е отчетено като отегчаващо отговорността обстоятелство извършването на убийството на Михаил Стоянов по хомофобски подбуди.

С присъда от 22 юни 2016 г. на Софийския градски съд Александър Г. и Радослав К. са признати за виновни в това, че на 30.09.2008 г. в Борисова градина, в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Михаил Стоянов, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за жертвата.

На Александър Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав К., извършил деянието като непълнолетен, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 10 месеца.

С решение от 12.07.2017 г. на Софийския апелативен съд присъдата е изменена, като са увеличени размерите на наказанието „лишаване от свобода“ – на Александър Г. на 15 години, а на Радослав К. на 6 години. С решение от 21.06.2018 г. на ВКС е изменено решението на въззивния съд и наказанията са намалени на „лишаване от свобода“ за срок от 10 години за Александър Г. и „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца за Радослав К.

Според върховните съдии искането за възобновяване е процесуално допустимо, а разгледано по същество е основателно, макар и не изцяло по изложените в него съображения и претендирани правни последици.