Каракачанов избухна срещу предложение на американския Конгрес за неутрални местоимения

Камарата на представителите на Конгреса в САЩ обяви плановете си да работи с джендър-неутрални местоимения, след предложение на Нанси Пелоси и Джеймс Макгавърн. Предложението бе прието с 217 гласа ‘за’ срещу 206 ‘против’ и е важно заради избирането на все повече транс и небинарни хора на политически позиции през последните години, както и въведените промени за инклузивност в много компании и училища.

Текстовете предвиждат отпадането на всички местоимения или съществителни имена, които на английски език включват полова идентичност, включително и тези, които указват пола в семейните и родствени връзки като „майка“, „баща“, „съпруг“, „съпруга“, „син“, „дъщеря“, „брат“, „сестра“ и т.н.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов направи поредния си противоречив коментар пред радио К2 относно решението на американския Конгрес: „Няма сила, която да ме накара да наричам моята внучка „то“, за мен тя е моето момиче, защото е от женски пол! А това, че някой някъде иска да прави експерименти и да възпитава децата не с традиционното отношение към родителите… Извинявайте, но ние не живеем в някакъв съветски концлагер, където хората нямат пол, нямат имена, нямат етнос и религия, а са със затворнически номера! Ние не сме в хитлеристки или съветски концлагер! За мен моята внучка ще бъде моето момиче, защото тя е момиче по рождение! За мен моята дъщеря ще бъде моето момиче, защото аз съм я отгледал като момиче и тя се е проявила като жена, раждайки ми внучка!“

Позицията на Каракачанов не е изненадваща, но в обосновката му се срещат множество неточности, тъй като в българския език думите „дете“ и „внуче“ също са в среден род и за тях местоимението е „то“. Също така промените касаят единствено писмения език, с който работи Конгреса и нямат нищо общо с начина, по който един човек нарича внучката си.