Бургаската районна прокуратура установи организаторите на хомофобско насилие

Районна прокуратура – Бургас установи самоличността на авторите на постовете в „Инстаграм“, чрез които се организираше събиране на тълпа за побой над нехетеросексуални хора в Бургас на 3 октомври, по подобие на организираното по-рано нападение в Пловдив на 27 септември.

„Всички установени са деца на 13 и 14 години, съседи са, учили са и сега учат в един клас/училище и се познават, някои от тях са в една компания“, пише в постановлението си районната прокуратура.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По-нататък в акта на прокуратурата се съобщава, че от децата са снети сведения в присъствието на родителите им. От сведенията става ясно, че един от учениците е публикувал призив за организиране на група на 3 октомври, която в центъра на Бургас да извърши нападения над нехетеросексуални хора.

Според версията на публикувалия съобщението, целта му била да подразни своя братовчедка, която изразявала подкрепа към гей хората. Той искал тя да повярва, че негови приятели ще извършат такива нападения в посочения ден. Ученикът е изразил съжаление за стореното и обещал да не се повтаря.

В постановлението си прокуратурата съобщава, че на родителите на учениците са съставени превантивно писмени протоколи за полицейско предупреждение да упражняват ефективен контрол по отношение на децата си.

Припомняме, че на 27 септември в Пловдив организирана чрез „Инстаграм“ тълпа ученици извърши вербален тормоз и физическо посегателство над най-малко трима души в центъра на града, заради предполагаемата нехетеросексуална ориентация на жертвите. Пловдивската районна прокуратура предприе действия да наблюдава случая, но до момента не е уведомила организаторите на София Прайд за това извършва ли някакви процесуални действия по случая, въпреки изричното запитване, отправено от правозащитниците.

Във връзка с тези събития членовете на организационния комитет на София Прайд поискаха среща с министъра на правосъдието по повод липсата в законодателрството ни на квалифицирани състави на престъпления, когато са извършени на основата на сексуалната ориентация или джендърната идентичност на жертвата. До момента отговор от министерството няма.