Куба одобрява еднополовите бракове след нестандартен референдум

 
BHK Banner
 

Кубинците одобриха широкообхватен кодекс на семейното право, който ще позволи на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват, съобщиха официални лица в понеделник. Това се случи въпреки голямата опозицията на националния референдум на управлявания от Комунистическата партия остров.

Мярката, която съдържа повече от 400 члена, беше одобрена с 66,9 % срещу 33,1 %, съобщи председателят на Националния избирателен съвет Алина Балсейро Гутиерес пред официалните медии, макар все още да не са преброени гласовете от някои избирателни секции.

Реформите срещнаха необичайно силна открита съпротива от страна на разрастващото се евангелистко движение в Куба – както и от много други кубинци – въпреки мащабната правителствена кампания в полза на мярката, включваща хиляди информационни срещи в цялата страна и широко отразяване в медиите в нейна подкрепа.

Изборите в Куба, в които не се допускат партии, различни от комунистическата, обичайно водят до победа от над 90% – както и при провеждането на референдума за голяма конституционна реформа през 2019 г.

Кодексът разрешава сурогатна бременност, по-широки права на бабите и дядовците по отношение на внуците, защита на възрастните хора и мерки срещу насилието над жени. Президентът Мигел Диас-Канел, който насърчаваше закона, призна, че има въпроси относно мярката, докато се провеждаше гласуването в неделя.

Хареса ли ви статията?

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина