Куба одобрява еднополовите бракове след нестандартен референдум

Кубинците одобриха широкообхватен кодекс на семейното право, който ще позволи на еднополовите двойки да сключват брак и да осиновяват, съобщиха официални лица в понеделник. Това се случи въпреки голямата опозицията на националния референдум на управлявания от Комунистическата партия остров.

Мярката, която съдържа повече от 400 члена, беше одобрена с 66,9 % срещу 33,1 %, съобщи председателят на Националния избирателен съвет Алина Балсейро Гутиерес пред официалните медии, макар все още да не са преброени гласовете от някои избирателни секции.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Реформите срещнаха необичайно силна открита съпротива от страна на разрастващото се евангелистко движение в Куба – както и от много други кубинци – въпреки мащабната правителствена кампания в полза на мярката, включваща хиляди информационни срещи в цялата страна и широко отразяване в медиите в нейна подкрепа.

Изборите в Куба, в които не се допускат партии, различни от комунистическата, обичайно водят до победа от над 90% – както и при провеждането на референдума за голяма конституционна реформа през 2019 г.

Кодексът разрешава сурогатна бременност, по-широки права на бабите и дядовците по отношение на внуците, защита на възрастните хора и мерки срещу насилието над жени. Президентът Мигел Диас-Канел, който насърчаваше закона, призна, че има въпроси относно мярката, докато се провеждаше гласуването в неделя.