Виетнамското Министерство на здравеопазването: „Хомосексуалността не е болест!“

Министерството подчертава, че „хомосексуалността не е болест и следователно не може да бъде „лекувана“, не е необходимо да бъде „лекувана“ и няма начин да бъде променена“, цитирайки заключенията на Американската психиатрична асоциация и СЗО.

На 3 август, Министерството на здравеопазването на Виетнам изпрати документ до всички здравни центрове в страната, в който подчерта, че хомосексуалността не е разстройство, и изиска коригиране на медицински центрове и експерти, които твърдят, че могат да „лекуват“ хомосексуалността.

Документът беше публикуван в отговор на опасения, повдигнати от Центъра за подкрепа на инициативи за развитие на общността (SCDI) относно нова тенденция сред някои местни медицински практики, които твърдят, че „лекуват хомосексуалността“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Nguyễn Thị Kim Dung, служител от SCDI, разказа пред VnExpress, че центърът е получил съобщения от ЛГБТ хора, които са били заведени от роднини в болници, за да излекуват своето „хомосексуално заболяване“. Притеснени родители също са питали дали да потърсят лечение за децата си. Възползвайки се от такива притеснения, редица доставчици на здравни услуги са започнали да рекламират „лекове за хомосексуалност“, предизвиквайки объркване сред родителите и страдание на младите куиър виетнамци.

Министерството на здравеопазването призова ръководителите на здравни звена да засилят усилията за повишаване на осведомеността и разпространение на информация сред лекари, медицински персонал и потребители на услуги, за да могат да разберат адекватно хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността и особено това, че те не са разстройства.

При предоставянето на медицински услуги на гей, бисексуални и транс хора трябва да се прилага „недискриминационен и нестигматизиращ подход, основан на зачитане на равенството“, казват от министерството. Добавят, че не се допуска никаква принудителна интервенция или лечение на ЛГБТ хора, и че може да се предлага само психологическа подкрепа и то от хора с познания относно сексуалността и половата идентичност. Министерството на здравеопазването поиска засилване на инспекцията на медицинските заведения и практикуващите лекари, за да се гарантира спазването на медицинските принципи и практики в съответствие със закона.

Документът беше приветстван от ЛГБТ общността за прогресивната му позиция. ЛГБТ активистът Lương Thế Huy отбеляза, че той е като „хладна сянка, под най-голямото дърво в центъра на селото, която защитава достойнството на всички хора, но и позволява на светлината на знанието да достигне тъмните кътчета на предразсъдъци и дискриминация.“ Уебсайтът и Facebook страницата на виетнамското правителството също публикуваха съдържанието на документа на здравното министерство, предизвиквайки голям брой положителни реакции.

В друго важно развитие за ЛГБТ общността в страната, на 10 август, Центърът за изучаване на обществото, икономиката и околната среда и ЛГБТ организацията ICS Center рестартираха кампанията „Toi Dong Y“ (Да) с цел да съберат подкрепа за еднополовите бракове във Виетнам. Кампанията първоначално стартира през 2013 г. и един от резултатите тогава ѝ беше премахването на забраната върху еднополовите бракове през 2014 г., след като „Toi Dong Y“ предаде петиция с 12 000 подписа до Народното събрание.

В момента еднополовите бракове във Виетнам не са забранени, но не са и признати. Кампанията ще организира дискусии в десет университета в цялата страна относно равенството между половете, ще публикува първата книга за еднополовите бракове във Виетнам, както и изследвания за положителните икономически и социални ефекти от легализирането на еднополовите бракове. Друга цел е да събере 250 000 подписа в подкрепа на еднополовите бракове като за първите 72 часа всъщност е събрала над един милион, които в момента се проверяват.