Активист с прайд флаг прекъсна мач от световното

Футболен фен нахлу на терена по време на мача за Световната купа в Катар между Португалия и Уругвай в понеделник (28 ноември). Запалянкото носеше фланелка на Супермен, на която отпред пишеше „Спасете Украйна„, а на гърба – „Уважение към иранските жени„. Като истински супергерой той вдигна над главата си прайд знамето и пресече терена, преследван от охраната, като спря играта в 50-ата минута на мача.

В крайна сметка той беше хванат и повален на земята, след което беше изведен, а съдията трябваше да вдигне захвърленото знаме. По-късно мъжът е идентифициран като Марио Фери Фалко, 35-годишен италиански активист и футболист, съобщават от Evening Standard.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Фалко има история на политически нахлувания на терена, включително на финала на Световната клубна купа в Абу Даби през 2010 г., когато поиска освобождаването на Сакинех Мохамади Аштиани, осъдена на смърт чрез пребиване с камъни. В крайна сметка той беше освободен. През 2014 г. нахлува на мача за Световната купа в Бразилия между Белгия и САЩ, като казва на стадиона: „Спасете децата от фавелите„.

През тази година той помогна на около 60 бежанци да избягат от Украйна на полската граница. В Катар изказването му получи възгласи от публиката, тъй като да си част ЛГБТИ+ общността е незаконно в страната.

Според Наказателния кодекс на Катар от 2004 г. гей хората могат да бъдат лишени от свобода за срок до седем години, ако бъдат осъдени, а според законите на шериата хомосексуалността се наказва със смърт.

Въпреки гаранциите на ФИФА, феновете, носещи цветовете на дъгата или издигащи знамената на прайда, са преследвани от охраната на Световната купа в Катар.