Швейцария подкрепи закон срещу хомофобията на референдум

През 2018 година Швейцария одобри нов закон за разширяване на прилагането на разпоредбите срещу расизма, според който публичната демонстрация на хомофобски нагласи също ще се наказва. Въпреки това, опоненти на въпросния законопроект събраха 50 хиляди подписа за провеждането на референдум по въпросния проблем.

В резултат от гласуването, което се проведе вчера, 63% от избирателите са подкрепили промяната и са застанали срещу хомофобията. Според новия закон тези, които „публично унижават или дискриминират“ други на основа на тяхната сексуална ориентация, може да бъдат осъдени на до три години затвор. Промените не засягат хомофобията в лични разговори, например между приятели или в семейството, както и дискриминацията на основа полова идентичност.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Съществена роля в кампанията за забрана на хомофобията в Швейцария изигра и компанията „Кока Кола“, която сложи собствена реклама на страниците на всички държавни вестници преди броени дни. Рекламата показа бутилка на Кока Кола в цветовете на дъгата и текста: „Много швейцарци обичат Кока Кола. Независимо от възрастта, пола, цвета на кожата, религията или сексуалната ориентация. Огромното разнообразие в малка страна като Швейцария изисква разбиране и солидарност от всеки. Ние също искаме да допринесем за това и да обединим хората. Заставаме зад едно цветно и недискриминиращо общество.“