Естония стана първата държава в Централна Европа, която легализира еднополовите бракове

Днес, 20 юни, парламентът на Естония прие закон за признаване на еднополовите бракове, с което Естония се превърна в първата централноевропейска държава, която ги легализира.

Еднополовите бракове са законни в голяма част от Западна Европа, но не и в централноевропейските страни, които някога са членували в ръководения от Москва Варшавски договор, а сега са членове на НАТО и до голяма степен на ЕС.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Сякаш държавата най-накрая ме приема!„, казва 46-годишната куиър жена Анели Лепамаа. „Досега трябваше да се боря за всичко. Трябваше да се обърна към съда, за да осиновя собствените си деца… Сега съм човек с права.“, добави тя.

Законопроектът получи 55 гласа в 101-местния парламент от коалицията на либералните и социалдемократическите партии, която Калас събра след силната си победа на изборите през 2023 г.

Моето послание (към Централна Европа) е, че това е трудна борба, но бракът и любовта са нещо, което трябва да насърчавате„, заяви министър-председателят Кая Калас пред Ройтерс след гласуването. „През тези 30 години, откакто се освободихме от (съветската) окупация, сме се развили много. Ние сме равнопоставени сред останалите държави„, добави тя.

Законът ще влезе в сила от 2024 г.

Латвия и Литва, другите две балтийски страни, които преди това са били анексирани от Съветския съюз, имат законопроекти за еднополовите партньорства, които са заседнали в парламентите им.