Екипът на фондация GLAS и звездите от PROUD.bg партито се тестваха за ХИВ

Часове преди второто #PROUD.bgparty в клуб Yalta тази вечер екипът на Фондация GLAS, испанският танцьор Пау Санз и диджей Karl Kay се тестваха за ХИВ и хепатит в Центъра за сексуално здраве в София, който отскоро смени името си на Checkpoint София. От началото на 2018 г. Checkpoint София работи с удължено работно време – в събота от 12 до 18 ч., а  в делнични дни от 12 до 20 ч. Тестовете са напълно анонимни и безплатни и може да ги направи всеки, независимо от сексуална ориентация, полова идентичност и възраст.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Пау Санз, който ще бъде гвоздеят в go-go програмата на French Kiss партито на PROUD.bg.bg тази вечер, пристигна за първи път в София в петък следобед, без да знае за инициативата на екипа на фондацията. “Искахме да го изненадаме и в същото време да бъдем полезни както на себе си, така и по някакъв начин на цялата общност, като дадем пример на онези гей мъже, които все още не са си направили тест за ХИВ/СПИН – няма нищо страшно, не боли и става за нула време”, сподели Симеон Василев, главен изпълнителен директор на Фондация GLAS.

У нас 86% от българите никога не са си правили тест за носителство на ХИВ вируса, а 76% не биха били прятели с човек, който живее с вируса, сочат данните от скорошно проучване на изследователски център “Тренд” по поръчка на Сдружение “Здраве без граници”. Още по-притеснителен извод от изследването е, че негативните нагласи се наблюдават както сред по-възрастното население, така и сред по-младите. Това означава, че въпреки усилията за превенция и информиране през последните 20 години, в страната ни все още няма съществена промяна в разбиранията на мнозинството от българите към темата, свързана с ХИВ/СПИН.

“Радвам се, че имах възможността да се включа в инициативата на фондация GLAS, тъй като вярвам, че всеки от нас носи отговорност за собственото си здраве”, коментира за PROUD.bg Санз, който вече усилено репетира за голямото парти тази вечер. Темата на събитието е French Kiss в чест на специалния гост DJ Karl Kay, който идва директно от Франция, за да загрее софийската публика с горещите си техно експерименти. За френското неглиже на всички танцьори ще се погрижи немската фетиш марка дрехи Barcode, а тези от вас, които публикуват снимки от нощта в личните си социални мрежи или Facebook събитието на партито с хаштаг #PROUD.bgparty, ще получат специални награди. Билети може да се купуват само на входа на Yalta на цена от 20 лв.