Епидемия от хепатит А сред гей мъжете в Европа

1173 потвърдени случаи на хепатит А са били докладвани в 15 страни от Европейския съюз през последната една година. Няколко държави са отчели повишение на случаите през 2017 в сравнение с 2016, и в много случаи става дума за мъже, правещи секс с мъже (МСМ). С оглед на тази информация и началото на прайд сезона, Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) напомня колко важна е ваксинацията за хепатит А и разпространението на адекватна информация.

Активните огнища на хепатит А из Европа бързо се разрастват и вероятно още не са достигнали своя пик. Тъкмо обратното: заради забавяне в съобщенията за нови случаи, настоящите числа не отразяват реалния размер на кризата. Повечето случаи, докладвани досега, засягат неваксинирани мъже, правещи секс с мъже, но има данни за вторични случаи сред други групи. Страните, където проблемът е най-сериозен, са Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Португалия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания. С други думи, по-либералната част от Европа, където сексуалната активност е и по-висока.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В Испания случаите, докладвани от началото на 2017, са почти осем пъти повече от средното за същия период ниво между 2012 и 2016.

„Както предлагаме в най-новата ни бърза оценка на рисковете, бъдещи инфекции могат да бъдат предотвратени с ваксиниране на мъжете, правещи секс с мъже, както и чрез третиране на сексуалните контакти на инфектираните“, каза изпълнителният директор на ЕЦПКЗ, Andrea Ammon. Тъй като в няколко ЕС/ЕИЗ държави има недостиг на ваксини за хепатит, ЕЦПКЗ настоява, че наличните резерви трябва да бъдат насочети към рисковите групи.

Лятото започна и прайдовете в големите европейски градове очакват стотици хиляди посетители, много от които искат да се забавляват. Особено голям се очаква да бъде WorldPride в Мадрид, където ще се съберат около 3 милиона участници. ЕЦПКЗ съветва празнуващите да се уверят, че са ваксинирани срещу хепатит А и Б и да попитат личните си лекари относно възможността да започнат прием на PrEP с цел превенция на ХИВ. За жалост обаче, PrEP все още не се предлага в България. Тестването след поява на симптоми или участие в незащитен секс също е от ключово значение, подчертават от центъра.