Днес отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Според проучването на „Тренд“ едва 15% от българите са готови да имат приятел с ХИВ. Само една трета са съгласни да работят с ХИВ-позитивен (32%) или да общуват с носител на вируса (36%). Да създадат семейство с партньор с ХИВ са склонни 2%, да живеят с инфектиран – 7%.

Всяка година на 1 декември светът отбелязва борбата с ХИВ/СПИН. Тази година денят и свързаните с него събития преминават под обявеното от Обединената програма на UNAIDS мото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Според експертите на UNAIDS светът е застрашен от разширяващ се списък от пандемии. С навлизането в третата година от пандемията от COVID-19, ние също навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН. Действията, от които се нуждаем, за да сложим край на СПИН, също ще ни помогнат да спрем бъдещите пандемии.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната здравна организация в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

По повод днешния ден CheckPoint Sofia показаха резултатите от проучването „Страхът и стигмата пречат за навременното диагностициране на ХИВ„, което показва, че едва 16% от българите са се изследвали за ХИВ, но в голямата си част това са жени в детеродна възраст и се предполага, че са го направили по необходимост. През 2021 г. CheckPoint София провежда анонимно допитване сред 106 българи, които живеят с ХИВ – 92 мъже и 14 – жени. От тях 26 пациенти признават, че са открили ХИВ в късна фаза, когато са имали влошен имунен статус, тъй като са се притеснявали от изследването, защото живеят в малко градче или са се страхували от очаквания резултат.

Аз се радвам, че предизвикателствата не стоят пред пациентите, тъй като терапията е налична. Тя е достъпна. С една таблетка дневно хората с ХИВ могат да живеят ефективен живот. По-скоро се притеснявам за ефективността на превенцията на ХИВ. Липсата на достъпност до анонимното изследване за ХИВ“, призна на форума Елена Биринджиева, ръководител на центъра, която повече от 20 години подкрепя пациентите с вируса.

Цялото проучване може да намерите на сайта на CheckPoint.

В Световния ден на борбата с ХИВ/СПИН номинираната за „Оскар“ актриса Мария Бакалова подкрепи усилия на „CheckPoint“ за осигуряване на превенция сред рисковите от заразяване групи. Тя записа видео, в което разказва как се е запознала с диагнозата ХИВ чрез своя героиня.

Важно е човек да се изследва редовно и да знае своя ХИВ статус. Безплатен и анонимен тест за ХИВ може да направите в CheckPoint Sofia понеделник, сряда и петък от 10.00 до 18.00 ч.

Снимка: slma