Започва широкомащабно тестване на първата работеща ваксина срещу ХИВ

Мултинационалният гигант Johnson & Johnson обяви, че планира да започне широкомащабно тестване на ваксина срещу ХИВ. Ако намерението на компанията се осъществи, това ще бъде първият подобен медикамент, достигнал тази напреднала фаза на разработка.

Ваксината противодейства на всички щамове на коварния вирус, който е известен със способността си да мутира. Началните изпитания с 350 доброволци вече са показали, че тя е 100% ефективна в изграждането на имунитет.

 
L’N’Q: House & Disco
 

„Изключително се вълнуваме да обявим, че за пръв път ваксина срещу ХИВ ще бъде тествана в голям брой хора,“ заяви Paul Stoffels, Главен научен ръководител в Johnson & Johnson. „Като учен и лекар мога да твърдя, че тази ваксина обещава да се превърне в историческо постижение.“

Новината бе съобщена по време на Глобалния граждански фестивал в Ню Йорк миналата седмица.

Фондацията на Бил Гейтс и американския Национален институт по здраве ще съдействат на компанията в извършването на тестовете. В мащабното изпитание ще участват 2600 млади жени на възраст между 18 и 35 години от пет различни африкански държави.

„Всички знаем, че науката е непредвидима,“ добави Stoffels. „Но досегашните резултати ме обнадеждават повече отвсякога, че ще имаме ваксина в рамките на нашия живот и ще спрем разпространението на ХИВ завинаги.“

От 1981 досега ХИВ/СПИН е убил повече от 36 милиона души по света, а 2 милиона се заразяват всяка година. Поради редица исторически и социални фактори, гей мъжете са в особено голям риск от заразяване.