Девет факта за вируса ХИВ, които всеки трябва да знае

Съществува плашеща стигма около ХИВ-позитивните хора и това е следствие на грешните митове около вируса, които през годините са били разпространявали, като пропаганда срещу ЛГБТ+ хората. Измина доста време от дните, когато ХИВ диагнозата е била смъртна присъда, а хората са я наричали „гей болест“. Колкото по-запознати сме с фактите, толкова повече ще се доближим до възможно най-минималния процент на предаване на вируса. Представяме ви девет факта, които е добре да запомните.

Неоткриваем = непредаваем:

 
L’N’Q: House & Disco
 

Статусът ‘неоткриваем’ означава, че нивото/количеството ХИВ, налично в системата ви, е толкова малко, че повечето методи на изследвания няма да го засекат. При ефективна антиретровирусна терапия и ‘неоткриваем’ статус, шансът да предадете ХИВ вируса по време на сексуален акт е нулев.

Законът за оповестяването:

Това, че си ХИВ-позитивен не означава, че дължиш на някого обяснение за статуса си. Ти сам решаваш, дали да споделиш на партньорите си. Това важи при уговорката, че правиш безопасен секс – с презервативи или при достигането на ‘неоткриваем’ статус.

Предпазване с PrEP:

Сексът без презервативи е широко-разпространена практика и е вероятно да попаднеш на партньор, който ще желае това. Въпреки това, съществуват мерки, които можеш да предприемеш. PrEP е лекарство, което може да се приема от ХИВ-негативни хора и предпазва от инфектиране с вируса.

Сексуално-предавани инфекции чрез целувка:

PrEP не може да предотврати предаването на сексуално-предавани инфекции, затова презервативите също са важна опция. Знаете ли, обаче, че някои сексуално-предавани инфекции могат да се предадат и при целуване? Сред тях са херпес и сифилис. Това се случва, когато ако един от партньорите има рана в устата си.

Бъди наясно със статуса си:

Според актуално проучване, значителен дял от мъжете, които правят секс с мъже в България, не знаят своя ХИВ статус или не си правят редовни изследвания. Информирането и редовното изследване са най-силните оръжия срещу пренасянето на вируса.

Рискът от предаване е най-висок при анален секс:

Когато си пасивен, по време на анален секс, си поставен под най-голям риск за предаване на ХИВ вируса. Ако си активен, рискът е по-малък, но не и напълно-отсъстващ, особено ако сексуалния акт е по-груб или имаш неоткрити сексуално-предавани инфекции.

Не можеш да се заразиш с ХИВ от целувка:

Не можеш да се заразиш с ХИВ от мастурбация, целуване, докосване, сядане на тоалетна чиния или споделяне на самобръсначка и четка за зъби.

Рискът от предаване е малък при орален секс:

Толкова е малък риска за заразяване с ХИВ при орален секс, че повечето доктори ще откажат да ви предпишат лекарства за случая. Шансът се увеличава единствено, ако заразения има рана или инфекция на половия член.

ХИВ-позитивните живеят същия живот, като останалите:

Странно е, че трябва да го поясняваме през 2019, но ХИВ е състояние, което може да се контролира. Това означава, че всички, които носят вируса и поддържат организма си с лечение, живеят също толкова дълъг живот, колкото останалите.