ИНЖЕКЦИЯ ПОКАЗВА 100% ЗАЩИТА ОТ ХИВ

Изследователи от Училището за обществено здраве към Колумбийски университет твърдят, че са създали инжекция от антиретровирусни лекарства, която може да даде 100% защита от ХИВ. С инжекцията са били третирани маймуни в две отделни изследвания, като защитата е продължала близо месец. Според учените обаче ефектът на инжекцията не може да трае по-дълго от три месеца, цитИра в-к „Ню Йорк Таймс“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Американската агенция за храните и лекарствата в САЩ вече одобри медикамента „Трувада“, който показва висока степен на предпазване (98%), ако хапчето се приема всеки ден. „Трувада“ редуцира предаването на вируса и може да се приема от напълно здрави хора като профилактично средство. Ако дневните дози се объркат или пропуснат, тогава ефективността му рязко се намалява.

Новата инжекция би изтрила страха от пропускане на дневната доза, защото означава само едно боцване на няколко месеца. Лечението би било страхотно за двойки, в които един от партньорите е заразен с ХИВ, а другият – не. Но то също така подбужда въпроси дали всички стандартни методи за предпазване като презервативите няма да бъдат забравени. Според един от учените в изследването тестове с хора ще започнат по-късно тази година, но до широкото разпространение на инжекцията може да са нужни години.