Петата поредна Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит започва на 17 ноември

Тази година повече от 500 организации и институции от около 50 държави в европейския регион се обединяват за Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит. Над 10 български организации ще участват в дейностите по инициативата, която ще се проведе между 17 и 24 ноември.

Целта на кампанията е не само да помогне на хората да установят своя ХИВ и хепатит В и С статус, но и да информира относно ползите от редовното тестване, както и да популяризира тестването като цяло.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Важен акцент в кампанията е повече достъп до тестване в общностна обстановка, вместо в болнични заведения, както и достигане до групите в най-голям риск. Съществува остра нужда от програми, които ефективно да предоставят информация и достъп до тестване сред тези особено уязвими групи.

„Достигането на групите, които са най-силно засегнати от ХИВ и хепатит, е критична предпоставка за прекратяване на апидемиите. Единствено с тяхното участие бихме били способни наистина да разберем и преодолеем бариерите, които ни пречат да достигнем до тези групи“, заяви Cary James, съпредседател на работната група, подготвяща Европейската седмица за тестване за ХИВ и хепатит.

По време на инициативата стотици участващи организации ще работят с удължено работно време и ще извършват тестване на разнообразни локации, за да направят услугите си по-достъпни за уязвимите групи.

Ето и някои важни факти за разпространението на ХИВ и хипатит в Европа.

  • Понастоящем, поне 1/4 от всичките 1.2 милиона европейци, живеещи с ХИВ, не знаят, че са ХИВ-позитивни.
  • Хепатит В и С са разпространени сред хората в риск от заразяване с ХИВ и сред ХИВ-позитивните.
  • Около 13.3 милиона души в европейския регион живеят с хепатит В. Около 20-30% от тях ще развият цироза или друго тежко състояние на черния дроб.
  • Около 15 милиона европейци живеят с хепатит С, но голяма част от тях нямат диагноза и едва 3,5% се лекуват.