БИХТЕ ЛИ ПРАВИЛИ СЕКС С ХИВ-ПОЗИТИВЕН МЪЖ?

Британското списание за гей здраве FS Magazine разкри резултатите от проучване за нагласите на гей мъжете спрямо секса с ХИВ-позитивни мъже. В анкетата са участвали общо 3141 гей и бисексуални мъже. Ето и някои от най-интересните открития:

44% от ХИВ-негативните мъже не биха правили секс с открито ХИВ-позитивен мъж.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

30% от тях отговарят с „да“, а 26% не знаят.

От мъжете, които не биха правили секс с ХИВ-позитивен мъж 71% са на 18 години или по-младир 59% са на между 19 и 24, 43% са на между 25 и 44, 29% са на между 45 и 54, 24% са на между 55 и 64, 47% са на 65 и по-възрастни.

49% не знаят или не са сигурни какво означава недоловим ХИВ товар (HIV-undetectable).

31% не знаят какво е PrEP.

Когато им е обяснено какво е PrEP, 71% казват, че биха го използвали.

51% се тревожат от заразяване с ХИВ.

67% са сигурни, че са ХИВ-отрицателни, 17% казват, че най-вероятно са ХИВ-отрицателни, 6% не знаят, 1% смятат, че вероятно са ХИВ-положителни, а 9% са сигурни, че са ХИВ-положителни.

84% от ХИВ-положителните мъже имат недоловим вирусен товар.

Ian Howleyр, редактор на FS, каза: „От мъжете, които честно си признаха, че никога не биха правили секс с ХИВ-позитивен мъж, около 10% си промениха мнението след като им обяснихме какво означава да си с недоловим ХИВ товар. Това показва, че образоването на хората относно количеството на ХИВ вируса може да постигне голяма промяна в борбата със стигмата и отхвърлянето.“

Luis Guerra от Обществено здраве Англия (Public Health England) коментира така: „Онова, което ме изненада най-силно, бе процента на хората, които отговарят ‘не знам’. Човек би предположил, че всички ние сме мислили по въпроса. Това е знак, че има много работа да се върши в посока на образоване на хората. Бих насърчил всекиго да основава решенията си на проверена информация и факти, вместо на предразсъдъци и страх.“

А вие бихте ли правили секс с ХИВ-позитивен човек? Отговорете на въпроса ни по-долу!

[interaction id=“58f7248bcb4fa6890817b48f“]