ХИВ-позитивните хора в България вече ще получават рецепти за 3 месеца

Пациентите, живеещи с ХИВ у нас, най-накрая ще могат да получават тримесечни рецепти за жизненонеобходимите им лекарства. Досега законът изискваше от тях да посещават кабинет всеки месец.

Дългоочакваната промяна беше публикувана в Държавен вестник във вторник и в нея фигурира следният текст: „Лекарствените продукти могат да се предписват за срок три месеца на пациенти в стабилно състояние, което не изисква ежемесечен контрол.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Повече от година и половина няколко неправителствени организации водеха интензивен диалог с Министерството на здравеопазването относно настоящата законова рамка, която поставя излишни препятствия пред адекватното обслужване на хората, живеещи с ХИВ в България. Сериозни усилия положиха Младежката ЛГБТ Организация „Действие“, Фондация „И“, Фондация „ГЛАС“, Фондация „Ресурсен център – Билитис“, Сдружение „Здраве без граници“, Queer Squad, Фондация „Инициатива за здраве“, „Каритас София“, Фондация „Здраве и социално развитие“ (Hesed) и Фракарита България.

Борбата за постигането на тази промяна в нормативната уредба започва през месец ноември 2016 година, припомнят от „Действие“. Според активистите, по време на консултации с пациенти едно оплакване почти винаги бива споменавано: “Защо трябва да ходя до отделението за АРТ (антиретровирусна терапия) всеки месец?”

Над 400 души, сред които специалисти по ХИВ/СПИН, пациенти и техните близки, приятели и партньори, се присъединиха към подписка. Освен подписката, специални становища бяха изготвени от редица специалисти в областта. Каузата получи подкрепата и на омбудсмана Мая Манолова.

Следващата стъпка за активистите е да информират възможно най-много хора, живеещи с ХИВ, които са в стабилно състояние, че могат да получават рецепти за антиретровирусни медикаменти за период от 3 месеца.