В СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БОРБАТА СРЕЩУ СПИН – КАКВО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ?

ХИВ/СПИН е най-внимателно проучената болест в историята на медицината. Но независимо от това заразата не може да бъде спряна. Медицината направи сериозни крачки през последните години и липсата на лекарство или ваксина не означава, че всеки заразен умира. Благодарение на нови терапии вирусът може да бъде контролиран, а това удължава съществено продължителността и качеството на живот на хората със СПИН. Какво се случва у нас?

90 % от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това сочат данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването към 29 юли 2014 г. От началото на тази година са открити нови 113 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 1 943 лица. Над 115 000 души са се изследвали за ХИВ през първото шестмесечие на 2014 г.

 
L’N’Q: House & Disco
 

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. Според пътя на инфектиране 48% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 42% – при хомо/бисексуален контакт, а 10% – при инжекционна употреба на наркотици.

България е сравнително спокойно място на Балканите в сравнение със съседните Гърци и Румъния, където новорегистрираните случай на ХИВ са много по-големи. По данни на Европейския център за контрол на заболяванията честотата на новорегистрираните случаи с ХИВ на 100 000 души население в България е 2.1, а в Европейския регион – 5.9.

Министерство на здравеопазването осигурява безплатно лечение с антиретровирусни медикаменти за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта е предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Глобалният фонд подпомага работата на четири неправителствени организации, които оказват грижи и взаимопомощ за хората, живеещи с ХИВ в България.

Къде да се изследваш? В кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС) в цялата страна. Адресите им може да намериш тук – http://www.aids-buletin.info/index.php?magic=1.6

Как се заразяваш? При секс без презерватив, независимо дали вагинален или анален, при директен кръвен контакт, използване на една и съща игла, по наследствен път от заразена майка. Рискът от предаване на ХИВ през гърлото, венците и устата е по-нисък, но реален. Съществуват документирани случаи, в които ХИВ е бил пренесен орално, така че не може да се каже категорично, че попадането на заразена с ХИВ семенна течност, вагинален секрет или кръв в устата е безопасно. И все пак оралният секс се счита за по-слабо рискована практика. Сълзите, потта и урината не са заразни.

ХИВ е неустойчив вирус, който не живее дълго извън тялото и заради това не може да бъде предаден чрез ръкуване, прегръдка, чрез кашлица и хрема, при използване на обществен телефон или тоалетна или при ухапване от комар.

Навсякъде по света има хора, които живеят с ХИВ, без да са развили СПИН. Една част от хората, инфектирани с вируса на СПИН, рано развиват симптомите на болестта, докато при други не се проявяват симптоми в продължение на 15 или повече години след инфектирането. Знайте своя ХИВ статус, за да предпазите околните. Изследвайте се днес!