Увеличават се случаите на сифилис отчита CheckPoint София

 
Кабинет Дъга – банер
 

Увеличават се случаите на инфектирани със сифилис, отчита здравният център CheckPoint София, който предоставя безплатно изследване за ХИВ, както и изследвания срещу заплащане за хепатит В, С, сифилис, гонорея, хламидия, микоплазма и др.

Само за последния месец центърът е открил и предложил лечение на повече от 15 пациенти, което е рекорден брой на фона на броя положителни лица за същия период на миналата година. Подобна вълна центърът идентифицира през март и април 2019 г., когато новооткритите случаи на сифилис са близо 30 и се откриват по няколко в работните дни на центъра.

През 2020 г. за сифилис са лекувани 32 пациенти, от които 3 жени.

За болестта

Сифилисът е хронично системно заболяване, което се причинява от Treponema pallidum (бледа трепонема). Болестта често е наричана „големият имитатор“, поради сходствата си в клиничната картина с тази на различни други заболявания. Сифилисът е инфекциозно заболяване и в над 95% от случаите се предава по сексуален път, като практиката показва, че използването на презерватив намалява риска, но не го елиминира. Освен по сексуален, заболяването се предава и по кръвен път. В наши дни са много редки, клонящи към нула, случаите на битово предаване на инфекцията (чрез използване на общи прибори и съдове за хранене).

За съжаление, дори излекуван, пациентът може да се инфектира отново, тъй като към сифилиса не се изгражда имунетит, както е при хепатит А или В, например.

Първият стадий на сифилиса се характеризира с появата на безболезнена язва (шанкър), в областта на пениса, устата или ректума. Понякога могат да се появят и множество такива ранички. Шанкърът се развива след около 28-30 дни след инфектиране със заболяването. Въпреки че раничката може да изчезне сама след 3-6 седмици, болестта се проявява отново няколко месеца по-късно под формата на вторичен ранен сифилис, особено когато сифилисът в начална фаза не е лекуван.

Вторичният сифилис представлява системна фаза на заболяването, т.е. може да засегне множество органи в тялото. По време на тази фаза пациентите могат да изпитат различни симптоми, но обикновено развиват кожен обрив, без сърбеж. Понякога кожният обрив при вторичен сифилис е съвсем слаб и труден за разпознаване, почти невидим. В допълнение, вторичният сифилис може да засегне всяка част на тялото и да доведе до подуване на лимфните възли в областта на слабините, врата и подмишниците, да предизвика бъбречни проблеми, артрит и аномалии на черния дроб. Някои пациенти могат да живеят с инфекцията от вторичен сифилис, дори когато тя няма външно проявление. Това е така наречената „латентна“ или „пасивна“ фаза на инфекцията.

Третата фаза на болестта може да се развие дори без наличието на латентна фаза, която може да продължи повече от 20 години. Уврежданията, които тялото търпи по време на третия стадий, са изключително сериозни и понякога с фатален край. За радост, в днешни дни те са изключително редки.

Какви тестове се правят за сифилис?

Стандартните тестове за откриване на сифилис регистрират реакцията на тялото към инфекцията, но не и действителният причинител за нея. Именно затова те са известни като не-трепонемални тестове. Сред неспецифичните тестове, най-голямо приложение в практиката имат флокулационните тестове: VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) и RPR (Rapid Plasma Reagyn Test).

За първична диагностика в CheckPoint София се използва скринингов TPHA тест, за който резултатът става готов след 15 минути.

На пациентите с положителен TPHA тест се предлага извършване на неспецифичен тест – RPR, който дава информация за количественото натрупване на бактерията в кръвта, както и дава ориентир за хода на заболяването.

Лечение на пациенти с новооткрит сифилис (такива, които нямат данни за инфекция в миналото)

На базата на количествения тест инфекционистите на центъра назначават лечение с пеницилинов инжекционен препарат, който, за съжаление, не се предлага в България и се доставя на Чекпойнт София с медицински транспорт от съседни държави. Препаратът се прилага инжекционно 1 път седмично в назначените от медицинския специалист на центъра количество и честота. 40 дни след края на лечението се препоръчва повторно RPR изследване, което да покаже ефекта от лечението.

За съжаление, лечението на сифилис, което предлага Чекпойнт София, не се покрива от здравната каса. Такова може да се проведе безплатно чрез прием в болница, където се прилага едноседмично лечение с венозни вливания, както и в домашни условия – с перорален прием на антибиотик, който лекува, но с отложено във времето действие.

Скринингово проследяване при пациенти, които са се лекували за сифилис, при които е възможна и нова инфекция

Пациенти, които са се лекували за сифилис, е необходимо да се проследяват на 6 месеца в рамките на поне 1 година, за да следят динамиката след направеното лечение. В Чекпойнт София подходящият тест за това е базиран на метода RPR. Пациенти, които имат съмнения, че са се инфектирали отново или са боледували от сифилис, но не са се проследявали, е важно да си направят такъв тест. Ако RPR резултатът е положителен или е по-висок от последния резултат, който пациентът има, вероятно се касае за нова инфекция, която трябва да се лекува. Затова е важно пациентите със сифилис, без значение кога са се лекували, да имат данни от количествен тест, на базата на който да се направи заключение при повод – дали е налице нова инфекция или става дума за стара, при която титърът пада.

Отново напомняме, че при сифилис е възможна повторна инфекция, без значение, че е провеждано лечение в миналото, тъй като имунитет не се изгражда.

Превенция при контактни лица на пациенти със сифилис

Когато някой е имал рисков контакт (най-често орален, анален или вагинален сексуален контакт без презерватив) с пациент с положителен TPHA резултат, то той не е необходимо да чака 28-30 дни, за да прояви симптоми и да започне лечение. Т.нар. „контактни“ пациенти могат да започнат лечение, което също е с инжекционна апликация, което да провокира потенциалната инфекция да се прояви и излекува.

За повече информация можете да се свържете с Чекпойнт София – www.checkpointsofia.info

My Cart Close (×)

Твоята количка е празна
Към магазина