Новооткритите случаи на ХИВ при хетеро хората в Шотландия надминават тези при гей мъжете

За първи път от 10 години насам броят на новите случаи на заразяване с ХИВ сред хетеросексуалните лица в Шотландия е по-висок от този при гей и бисексуалните мъже.

Според данните, публикувани от Public Health Scotland миналата седмица, 42% от новите случаи на ХИВ в Шотландия през миналата година са били сред хетеросексуални хора, в сравнение с 29% сред гей, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже (GBMSM).

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Данните показват и 13-процентно увеличение на новите случаи сред хетеросексуалните хора от 2019 г. насам.

Това следва статистическите данни, публикувани през миналата година, които показаха същата тенденция в цялото Обединено кралство, като хетеросексуалните хора съставляват почти половината (49%) от всички нови диагнози за ХИВ в Англия през 2020 г., което е по-голям дял от GBMSM (45%).

Terrence Higgins Trust посочва, че макар GBMSM групата да са „по-засегнати от ХИВ спрямо броя на населението„, новите случаи на предаване на инфекцията в тази общност са намалели благодарение на успехите на интервенции като предекспозиционната профилактика (PrEP) – лекарството, което може да предотврати заразяването с ХИВ.

От благотворителната организация заявиха, че PrEP, достъпното тестване за ХИВ, наличието на презервативи и предоставянето на подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, към лечението са допринесли за 37-процентно намаляване на новите случаи на ХИВ диагностициране сред GBMSM в Шотландия от 2017 г. насам.