Нова ваксина срещу ХИВ ще бъде изпробвана върху хора през 2019

Нова експериментална ваксина, пригодена за приспособяване към структурата на уязвими към ХИВ части, генерира антитела при мишки, морски свинчета и маймуни и неутрализира десетки ХИВ щамове. Откритието ще доведе до ново клинично проучване върху хора. Констатациите са публикувани на 4 юни в списание “Nature Medicine” и са ръководени от изследователи от Националния институт по алергии и инфекциозни болести.

Директорът на института Антъни Фучи споделя: “Учените са използвали добрите си познания за структурата на ХИВ, за да открият необичайна зона на уязвимост на вируса и да създадат нова и потенциално силна ваксина. Това проучване е важна стъпка в текущото търсене на безопасна и ефективна ваксина срещу ХИВ.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Ваксината е базирана на епитоп. Епитоп е специфична част от антиген, към който се свързва антитяло. Първо, учените ще се опитат да идентифицират мощни антитела, които могат да неутрализират ХИВ, а след това ще потърсят начин да предизвикат тези антитела с ваксина. Другият подход е да се проведат изследвания върху хора, за да се съберат емпирични данни.

Изследователите създадоха много имуногени, които активират реакция на имунната система и така създадоха ваксината, използвайки известната структура на слетия пептид. След това инжекцията на протеина в комбинация с ХИВ вируса бяха тествани върху мишки. Както се очаква, антителата се прикрепили към слетия ХИВ пептид и неутрализирали до 31% от вирусите. При следващата си стъпка, изследователите тествали ваксината и върху морски свинчета и маймуни, при които също били генерирани антитела, което доказва, че тя действа върху няколко вида. След като определят версията на ваксината, която е достатъчно безопасна за човешките тествания, тя ще бъде предоставена на доброволци.