Още три ваксини срещу ХИВ са в процес на клинични тестове

Миналата седмица Националният институт по здравеопазване обяви, че са започнали клинични тестове не на една, а на цели три потенциални нови ваксини срещу ХИВ. В проучванията, които се провеждат в Сиатъл от Мрежата за изпитване на ваксини срещу ХИВ, ще участват 108 ХИВ-негативни доброволци.

Фармацевтичният холдинг Moderna е разработил ваксините, които се основават на същата мРНК технология като ваксините за COVID-19 на компанията – и друга ваксина срещу ХИВ, чиито изпитания върху хора започнаха по-рано тази година. Но докато предишните ваксини се опитват да спрат вируса да потиска производството на борещите се с болестта В-клетки, спонсорираните от NIH ваксини прилагат различен подход; в тези опити учените ще оценяват дали ваксините могат безопасно да предизвикат производството на протеина HIV spike, който позволява на вируса да проникне в здрави клетки и да се възпроизвежда.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Намирането на ваксина срещу ХИВ се оказа трудно научно предизвикателство„, казва в изявление Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести към NIH. Благодарение на успешното разработване на ваксините против COVID-19 с използване на мРНК, обяснява той, „имаме вълнуващата възможност да научим дали технологията на мРНК може да постигне подобни резултати срещу ХИВ инфекцията„.

Четирите ваксини срещу ХИВ, разработени от Moderna, обаче не са единствените, които се тестват. През октомври миналата година FDA одобри клиничните изпитвания на ваксината на Excision Biotherapeutics, която използва платформата за редактиране на гени CRISPR, за да изреже части от генома на вируса.

Ако някое от тези лечения се окаже успешно, ще бъдем една голяма крачка по-близо до спирането на разпространението на ХИВ/СПИН, което дълго време се смяташе за неосъществима мечта в ЛГБТ+ общността  – и въпреки че предстои да се извърви дълъг път, има причини за надежда сега, повече от всякога.