ХИВ-негативните мъже все още избират стигмата вместо науката

Според ново изследване, публикувано в Журнал на международното СПИН общество, стряскащо голям брой ХИВ-негативни мъже не вярват на твърдението „Неоткриваем = Непредаваем“. Н=Н означава, че хората, живеещи с ХИВ, които редовно приемат лекарства и вирусният им товар е станал „неоткриваем“ със стандартните методи за тестване, не могат да предадат вируса на сексуалните си партньори. Лозунгът Н=Н се появи в резултат на изследването PARTNER study от 2016 г. Според него, нито един ХИВ-негативен партньор от над 1,100 двойки не е бил заразен с вируса след практикуване на секс без презерватив със своя ХИВ-позитивен партньор.

Н=Н получи одобрение от медицинската и научна общност, но все още не е популярен сред населението. Наскоро 12 222 гей и бисексуални мъже участваха в допитване за мнението им относно Н=Н. Само една трета от ХИВ-негативните мъже и тези, които не знаят статуса си, смятат твърдението за напълно или отчасти вярно. За разлика от тях, 70% от ХИВ-позитивните мъже вярват в „Н=Н“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Данните сочат, че ХИВ-негативните мъже отказват да възприемат ХИВ-позитивните хора като нещо повече от вируса, който носят. Нещо не е наред, когато личността на даден човек се пренебрегва заради микроскопичен вирус. Произходът на тази стигма е очевиден, но той не оправдава нейното съществуване. В епохата на Н=Н, твърдението, че ХИВ-позитивните хора с неоткриваем вирусен товар могат да заразят другите е подобно на отричането на глобалното затопляне. Научният консенсус е налице, но някои съзнателно го игнорират заради собствените си вярвания.

Вече разполагаме с много средства за борба с ХИВ – презервативи, PrEP, PEP и ХИВ лечение водещо до неоткриваем вирусен товар в кръвта. Страхът и стигмата няма да опазят никого, но създават силно разделение сред ЛГБТИ общността. Наш дълг е да се откажем от страха не само заради нас самите, но и заради ХИВ-позитивните хора, на които той вреди.

Отвъд индивидуалните отношения с ХИВ-позитивни хора, серофобията по света продължава да подпомага политици и членове на правосъдната система, целящи да накажат хората, живеещи с ХИВ. Страхът не е индивидуален и поддържа едно социално разделение, което сме длъжни да прекратим. Щом общността се откаже от стигмата, тя ще възприеме човешката страна на ХИВ-позитивните хора, което мигновено води до по-дълбоки човешки взаимоотношения. Прекалено дълго хората, живеещи с ХИВ, са били единствените, борещи се за тези взаимоотношения. Време е ХИВ-негативните хора да помогнат повече.

От Матю Родригез, автор в INTO.