Може ли Truvada да ни спаси от ХИВ?

Всичко, което трябва да научите, за лекарството, което може да ни предпази от заразяване с ХИВ вируса, който причинява синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis) Профилактика преди излагане или Предекспозиционната профилактика е нов и вече доказан начин за предпазване от заразяване с ХИВ. Концепцията за това не е нова и се използва вече повече от 20 години в лекарствата за третиране на ХИВ, както и в PEP (Post-Exposure Prophylaxis) и TasP (Treatment as Prevention). TasP например предотвратява предаването на ХИВ от серопозитивен човек с ефикасност поне 96%, като намаля количеството на вируса в кръвта до неоткриваеми нива.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Всичките три подхода – PrEP, PEP and TasP са медицински методи за превенция на ХИВ, базирани на използването на медикаменти, които не позволяват на вируса да се размножава.

Как работи PrEP:

Представете си, че ХИВ негативен човек е изложен на ХИВ вирус. Това може да стане чрез кръв, сперма, вагинален секрет или майчино мляко, и по време на процеси като секс без презерватив, преливане на кръв, споделяна на използвана спринцовка, кърмене или акупунктура. Сега, след като вирусът е влязъл в кръвта на ХИВ негативния човек, той се опитва да се размножи. Това размножаване се случва в същата клетка, в която се изгражда по-голямата част от имунната система на човек, наречена CD4 T – клетки помагачи. Тези клетки реагират и се опитват да защитят човека от инфекцията. Ако вирусът е блокиран и не може да се размножава, имунната система на човек има достатъчно време да се защити и на практика да се отърве от ХИВ вируса. Това е, което PrEP прави – блокира размножаването на вируса и дава време на организма да се справи с него.

Има различни ензими, с които вирусът на ХИВ трябва да си взаимодейства, за да може да се размножи. Reverse transcriptase е един от тях и двата активни агента на Truvada* предотвратяват това взаимодействие.**

askwell-hiv-truvada-videoSixteenByNine1050

Всяко едно лекарство, което приемаме, има странични ефекти и това е често дискутирано притеснение. Добрата новина тук е, че Truvada има по-малко странични ефекти от орални контрацептиви или Tylenol. През първите 4 до 12 седмици на приемане могат да се появят начални странични ефекти. Диария, гадене и нощно изпотяване са най-често срещаните краткосрочни странични ефекти, който бързо изчезват след първоначалния период. Дългосрочно, бъбреците, черният дроб и плътността на костите могат да бъдат засегнати, но тук ключовата дума е „могат“. Докато и трите показателя са следени от близко за всички използващи PrEP, ние знаем че черният дроб и плътността на костите се възстановяват след прекратяване на използването на даден медикамент, бъбреците са много важен орган, тъй като те изхвърлят отровните отпадъци от тялото. При първото проучване фокусът е бил върху хора използващи наркотици чрез инжекция. Там около 2% от хората получили пласибо са показали изменения в бъбреците, докато 3% от хората, получили PrEP, са показали същите изменения.

Досега са проведени пет големи проучвания за PrEP, в периода 2005 – 2013г, с над 20 000 участника. В момента се провеждат проучвания в Обединеното Кралство и във Франция. Във всичките пет първи проучвания никой не е бил заразен с ХИВ, ако е вземал четири или повече дози на седмица. В проучването Partner’s PrEP двама участника за се заразили с ХИВ. И двама са имали ниво на Truvada в кръвта, показващо, че те са взели само една доза в последните 24ч.

За да бъде ефективна и да работи Truvada като PrEP се препоръчва да се вземат седем последователни дози.В някои случаи се препоръчват 20 последователни дози. Едно от много добрите качества на PrEP е, че предпазва от ХИВ цялото тяло, а не само отделни части като пенис, вагина и анален отвор.

le-truvada

Много хора, ползващи PrEP, спират да използват презервативи, и това е голяма част от дискусията за използването на PrEP. Това е разбираемо, след като през последните 30 години ние сме използвали само презервативите като предпазна мярка, а сега се появява лекарство, което може да ни спести гумата. Какво да правим с този нов избор? Първо, на теория PrEP има по голяма ефикасност от презервативите, кога е използван правилно. Важното при двата метода (както и всички останали) е постоянството. Ефикасността на презервативите за предпазване от ХИВ е само локална и е 0%, ако не се използват всеки път при полов контакт. Според информацията от проучването iPrex OLE, ефикасността на Truvada намалява много малко, ако човек пропусне три от седемте седмични дози. При проучваното iPrex ефективността на Truvada е установена както следва: 99% при седем дози, 96% при 4 дози и 76% при само 3 дози на седмица. Но PrEP не изключва използването на презервативи.

Ключът към ефективно предпазване е в това, че има различни методи, както и има различни хора. Независимо от показателите: ефективност/ ефикасност /риск PrEP може да бъде по-добър от презервативите за някой хора както и обратното. Всеки трябва да прецени кое е най-доброто за него.

Бързи Факти  

PrEP е Pre-Exposure Prophylaxis – режимът се започва преди възможно излаганена на вируса на ХИВ.
PEP е Post-Exposure Prophylaxis – режимът се започва до 72 ч. след възможно излагане на вируса на ХИВ.
TasP е Treatment as Prevention – режимът се започва след заразяване с вируса на ХИВ.

* Truvada е търговската марка на PrEP

** Активните агенти на Truvada са Тenofovir (TDF/TFV) и Еmtricitabine (FTC). Тenofovir е бил първо открит през 1983 като опит за лечение на Херпес и впоследствие през 90-те години е доказан като ефективно средства за третиране на ХИВ. Медицинската статистика предполага, че само 1 на 1997 човека, живеещи с ХИВ, е заразен с щам на вируса, който е устойчив на Тenofovir. 0,05% това е изключително малък процент, което прави TDF/TFV много добра съставка в комбинацията, използвана за превенция на инфекция с ХИВ. Еmtricitabine е открит като средства за третиране на ХИВ през късните 90 години на миналия век и през 2003 е одобрен за използване. Според медицинските статистики около 19% от хората живеещи с ХИВ са носители на ген, устойчив на FTC. Тук цифрата е значително по-висока от тази на Тenofovir, но като „отбор“ двете съставки се допълват и намаляват шанса за инфектиране с ХИВ, тъй като вероятността човек да е заразен с щам на ХИВ, който е устойчив и на двата ензима, е още по-малък. От 2004 година насам Truvada е одобрено за лечение на ХИВ в САЩ . Това е най-използваното лекарство за третиране на ХИВ заради малкото странични ефекти и лесното приемане – само една доза на ден.

По темата работи Никола Димов