Blood sample with requisition form for hepatitis C virus test

Защо гей и бисексуалните мъже са по-застрашени от Хепатит С?

Какво е Хепатит С?

Хепатит С е вирусна инфекция, която засяга черния дроб. При липса на адекватно лечение може да причини допълнителни усложнения, като цироза, чернодробна недостатъчност и рак.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Как е възможно да се заразиш с Хепатит С?

Хепатит С се предава основно по кръвен път. Най-честите случаи на заразяване с вируса са чрез венозна употреба на наркотици и споделяне на игли и спринцовки. Също така, обаче, Хепатит С може да се предаде и при използването на нестерилно медицинско оборудване. Макар, че Хепатит С не е известен като сексуално предавана инфекция, съществуват множество доклади, доказващи, че е все по-често срещан сред гей мъжете може да се предаде чрез рискови сексуални практики, които могат да доведат до кървене (включително анален секс).

Защо повечето хора не знаят, че страдат от Хепатит С?

Човек може да живее с Хепатит C цели 30 години преди симптомите на вируса да се проявят за първи път. Повече от половината хора с Хепатит С нямат никакви симптоми дълго време и затова е важно човек да се тества редовно. Ако вирусът не бъде открит и лекуван на време, той може да доведе до вътрешно кървене и стомашни инфекции.

Кой е най-застрашен от Хепатит С?

Проучванията доказват, че най-застрашени от Хепатит С са гей и бисексуалните мъже, които живеят с вируса ХИВ. Това, обаче, не изключва възможността и ХИВ-негативните да се заразят. Рискът е по-голям при тези, които за заразени и с друга сексуално предадена инфекция, при тези, които правят секс без презерватив и при тези, които използват наркотици по време на секс.

PrEP терапията предпазва ли от Хепатит С?

Съществуват нови стратегии за превенция от вируса ХИВ. PrEP терапията е една от тях, но тя НЕ може да предпази от Хепатит С. Единственият предпазител от Хепатит С е презерватива.

Какво можем да се излекуваме от Хепатит С?

Актуалното лечение на Хепатит С включва приемането на лекарства под формата на таблетки, които успяват да излекуват успешно 95% от хората в рамките на 8-12 седмици.

Как можем да се предпазим от Хепатит С?

Като се запознаем добре с рисковите фактори, като използваме редовно презерватив и лубрикант по време на секс и като се тестваме за вируса. В България тест за Хепатит С, както и други сексуално предавани инфекции може да си направите в Checkpoint.