Grindr ще напомня на потребителите си да се тестват за ХИВ

В опит да помогне за справянето с глобалната СПИН епидемия, най-голямото приложение за гей запознанства тази седмица внедрява нова функционалност, за да подканя милионите си потребители редовно да се тестват за ХИВ.

Grindr, което твърди, че има 3.3 милиона ежедневни потребители от всяка страна в света, ще изпраща на мъжете, които изберат да ползват услугата, напомняне всеки три до шест месеца. Едновременно с това ще ги насочва към най-близката точка, където могат да се тестват.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Друга инициатива на приложението е да позволи на клиники, общностни центрове и други места за тестване да публикуват реклами безплатно.

Компанията предприема тези стъпки, за да „намали ХИВ инфекциите и да помогне на цялата общност – независимо от ХИВ статуса на хората – да живее дълги и пълноценни животи,“ каза Джак Харисън-Кинтана, директор за равенството в Grindr.

ХИВ експерти посрещнаха новината с ентусиазъм.

„Уау – това е страхотно!“ каза д-р Джефри Д. Клауснър, бивш директор на програма за превенция на болести, предавани по полов път, в Сан Франциско. Той самият е използвал приложението, да да промотира редовно тестване. „За компания от този мащаб такава стъпка е изключително значима.“

Пери Н. Халкитис, декан на Rutgers School of Public Health и експерт по поведение на гей мъже, нарече решението „чудесно“. „Това ще ‘демедицинизира’ тестването и ще премахне стигмата от него,“ каза той. „Колкото повече го нормализираш, толкова повече хора ще го правят.“