Актьори и реалити звезди с подкрепа към живеещите с ХИВ в кампания на CheckPoint София

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. По данни на CheckPoint София до 1 декември 2023 г. 36 нови пациенти с ХИВ са получили здравна и емоционална подкрепа в единствения здравен център за безплатни ХИВ грижи в страната.

Кампанията „ПозитивниТЕ са като нас“, инициирана от здравния център CheckPoint София, има за цел да привлече общественото внимание върху научно доказания факт, че живеещите с ХИВ могат да имат дълъг живот в добро здраве, да не предават вируса на своите партньори или при медицински интервенции и да имат здрави деца, благодарение на навременното откриване е лечение. Във видеото участват актьорите Филип Буков, Алек Алексиев, Стоян Дойчев, Радина Думанян и реалити звездите Благомир Мастагарков, полуфиналист от петия сезон на „Игри на волята“ и топ готвачът от „Hell’s Kitchen“ шеф Никола Симеонов.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

С нашата кампания „ПозитивниТЕ са като нас“ искаме по достъпен начин да кажем на обществото, че ежедневието с ХИВ не се отличава от това на останалите хора и че проблемите на ХИВ-позитивните са като на всички други“, коментира Елена Биринджиева, управител на здравния център за безплатно, анонимно изследване и последващи грижи за ХИВ – CheckPoint София.

През 2023 година центърът, който е създаден от мисията на „Лекари без граници“ преди близо 20 години, е предоставил безплатно и анонимно изследване за ХИВ на 2974 българи, от които 36 са с положителен резултат. Средната възраст на новооткритите пациенти с ХИВ е 36 години. Здравните специалисти отчитат тревожна тенденция – все повече от новооткритите пациенти с ХИВ са с напреднала инфекция, сериозно компрометиран имунен статус, които посочват, че никога преди това не са се изследвали за ХИВ.

CheckPoint София е защитена среда, в която можете спокойно да споделяте интимни детайли от своя живот, без да се страхувате, че някой ще Ви осъди. Каквото и да Ви интересува или притеснява, ние сме насреща, за да го обсъдим и да намерим най-доброто решение за Вас и Вашите партньори.

За повече информация относно консултации и тестване посетете страницата на CheckPoint София.