Хапчето срещу ХИВ (PrEP) е достъпно и в България

PrEP терапията, която предпазва от ХИВ инфекция, предавана по сексуален път, е достъпна и в България, съобщава Ivor.bg.

Медикаментът е достъпeн в три аптеки. Препаратът е генерична форма на популярно лекарство, част от антиретровирусната терапия за ХИВ.

 
L’N’Q: House & Disco
 

PrEP може да бъде използвано “само при нужда” по схемата 2 таблетки наведнъж между 2 и 24 часа преди секс, 1 таблетка – 24 часа след двойната доза, 1 таблетка – 48 часа след двойната доза. При интензивен сексуален живот е допустимо PrEP да се приема и всекидневно. Повече можете да прочете на http://iskamprep.info/

У нас PrEP може да се закупи с рецепта от медицинско лице. Консултация относно приема на PrEP може да се получи от специалист по инфекциозни болести. За изписването на PrEP към момента няма клинична пътека и процедура и консултацията не може да бъде с направление от личния лекар.

Важно е да знаете, че PrEP предпазва само от ХИВ, затова е препоръчително да се ваксинирате за хепатит A, B, да се изследвате редовно за други сексуално преносими инфекции, както и да изследвате бъбречните функции. Изследването за ХИВ преди старта на PrEP е необходимо да е от четвърто поколение (антиген/антитяло), който може да се извърши във всяка клинична лаборатория. Тези изследвания трябва да се повтарят на тримесечие от старта на терапията.