Откриха нов щам на ХИВ

Изследователи от фармацевтичната компания Abbott Laboratories откриха нов щам на ХИВ за първи пъти от 2000 г. Новият щам е открит при трима жители на Конго. Той се отнася към най-разпространената група М и му е даден подтип L.

Според експерти, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, откриването на новия щам едва ли ще позволи скорошно усъвършенстване на методите за диагностика и лечение на ХИВ, но е възможно да помогне на учените да разберат по-добре как вирусът е еволюирал и се е разпространявал, а в бъдеще това може да се окаже важно за специалистите, които се стремят към създаване на ефективна и достъпна ваксина срещу ХИВ.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Междувременно от BioBuzz докладват, че в Агенцията за контрола на храните и лекарствата в САЩ е внесен документ от American Gene Technologies, който може да се окаже полезен за откриването на нов метод на лечение на вируса ХИВ. Учените от AGT твърдят, че са открили възможност за имунотерапия, която e възможно да изгради неприкосновеност на организма към ХИВ. До края на годината ще бъдат разкрити повече подробности.