Безплатни тестове за ХИВ и хепатит B и C ще се предоставят цяла седмица в “Капана” в Пловдив

Галерия PLOVEDIV и CheckPoint Sofia – Център за сексуално здраве организират инициатива за безплатно изследване за хепатит B и C и ХИВ в Пловдив. Тестовете могат да се направят от 16 до 20 юли в галерия PLOVEDIV (ул. “Куртевич” 3 в “Капана”) между 12:00 ч. и 20:00 ч.

Целта на инициативата е да насърчи младите хора, мъжете, които правят секс с мъже, и хората над 50 години, които е възможно да са носители на вируса на хепатит B и C и да не знаят за това, да си направят безплатни тестове.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Изследването е напълно анонимно, а резултатът се пази в конфиденциалност. В рамките на петте дни консултант на Центъра по ХИВ и хепатит ще предоставя консултации на всеки желаещ. Не е нужно записване предварително на час, всеки трябва да дойде на място. За целите на изследванията се взима една капка кръв от пръста, а резултатите са готови след 5 минути.

Сдружение „Здраве без граници“, което управлява CheckPoint Sofia, е базирано в София и вече 18 години предоставя безплатно и анонимно тестване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис. От началото на тази година в София са направени 4317 теста за ХИВ, хепатит В и С и сифилис.

Тридесет и един са положителните ХИВ тестове в София, направени от изследователите на центъра, основно сред момчета и мъже между 19 и 35 години, при които основният риск е сексът без презерватив. Тринадесет са положителните случаи на хепатит В, а 19 – на хепатит С. Двадесет и три са положителните тестове за сифилис, съобщават от центъра.