Работодателите в Тексас не са задължени да покриват медикаменти за ХИВ превенция

Съдия в американския щат Тексас постанови, че работодателите не са длъжни да покриват разходите на служителите до превантивното лечение на ХИВ – PrEP, тъй като това нарушава „религиозните свободи„.

В решението си от сряда (7 септември) съдия Рийд О’Конър застана на страната на подкрепяната от християни компания Braidwood Management, въпреки че призна, че „ползите от употребата на PrEP от част от населението се разпростират и върху по-широката общественост„. В решението си О’Конър отбелязва, че Braidwood, която е възразила срещу необходимостта да предоставя медикаменти за превенция на ХИВ, „не оспорва непреодолимия интерес на правителството да предотврати разпространението на инфекциозни заболявания, тежестта на ХИВ или ефективността на PrEP лекарствата„.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Въпреки това в крайна сметка съдията се съгласява с Braidwood Management, че компаниите, които осигуряват покритие на разходите за PrEP в застраховките си, „дават възможност и насърчават хомосексуалното поведение“ и следователно нарушават религиозните свободи. Той също така подкрепя аргумента на Braidwood, че Специалната група за превантивни услуги (PSTF), която препоръчва какво трябва да се покрива от Закона за достъпното здравеопазване, е противоконституционна, защото „притежава власт да принуждава частни действия, която наподобява законодателна власт„.

Правните експерти в САЩ реагираха със смесица от реакции, предвид репутацията на О’ Конър, която се отличава с това, че постановява анти-ЛГБТ решения и застава на страната на консервативните жалбоподатели.

В същото време председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви, че „тревожното решение е равносилно на открита хомофобия“ и предупреди, че „това решение също така застрашава жизненоважни превантивни здравни услуги, гарантирани от Закона за достъпното здравеопазване, включително контрол на раждаемостта, ваксинации и рутинни медицински прегледи„.

Прессекретарят на Белия дом, Карин Жан-Пиер, заяви, че политиката и решението ще бъдат преразгледани.