Лекари се обявиха срещу правителствени анти-ЛГБТ призиви в Израел

Най-големият медицински център в Израел и здравни работници от болници в цялата страна се обявиха срещу изказвания на съюзници на Бенямин Нетаняху, които призовават за закон, позволяващ дискриминация на ЛГБТИ+ хората в болниците и здравните предприятия. Това е част от по-широката реакция срещу изказвания, направени миналата седмица от политици от Религиозния ционизъм, които призовават за законова дискриминация на общността.

Новото правителство на Нетаняхунай-религиозното и твърдолинейно в историята на Израел – е съставено от ултраортодоксални партии, ултранационалистическа религиозна фракция и неговата партия „Ликуд„. Правителството положи клетва в четвъртък и назначи първият открит гей говорител.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

По-рано тази седмица двама съюзници на Нетаняху от ултранационалистическата партия Религиозен ционизъм заявиха, че тяхната фракция се стреми да промени антидискриминационния закон по начин, който би позволил на лекарите да отказват услуги на ЛГБТИ+ хора въз основа на религиозни убеждения.

Орит Струк, депутат от Религиозната ционистка партия, заяви, че нейната партия се стреми към промяна в антидискриминационния закон на страната, която да включва разрешение на религиозните здравни заведения да отказват да лекуват ЛГБТИ+ пациенти, „стига да има достатъчно други лекари, които да предоставят грижи„.

По-късно Нетаняху упрекна Струк за забележките ѝ, като заяви, че при новото правителство няма да има ограничаване на правата на ЛГБТИ+ общността.

В отговор на анти-ЛГБТИ+ наративите на членовете от новото правителство медицински център „Шеба“ пусна видео в Instagram на медици от цялата страна, в което те заявяват „Ние лекуваме всички“.

Скандалът може да е знак за това какво предстои на Нетаняху и новото му правителство. Партньорите му се стремят към широкообхватни промени, които могат да отчуждят голяма част от израелската общественост, да повишат риска от конфликт с палестинците и да поставят Израел в сблъсък с някои от най-близките му поддръжници, включително САЩ и американската еврейска общност.