Продължава кризата с изчерпания медикамент за ХИВ в София

В понеделник ви разказахме за разразилата се криза в софийското ХИВ отделение, където на 4 май се е изчерпал важен медикамент, който е в основата на антиретровирусната терапия на близо 700 пациенти с ХИВ. За това сигнализираха носители на вируса, на които не са били изпълнени месечните рецепти, съобщи Национална пациентска организация.

По актуална информация на пациенти, посетили отделението вчера, вместо въпросния изчерпан медикамент се изписват други два за период от един месец: единият е едната негова съставна част, а другият се определя като аналог и взаимозаменяем с другата негова съставна част. Това все още не нарушава терапевтичните схеми на пациентите, освен, че вместо една таблетка пациентите ще приемат три. Не е ясно за колко време ще стигнат въпросните заместители.

 
L’N’Q: House & Disco
 

Национална пациентска организация няма информация дали Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла по двете производства срещу решение № РД-11-99/02.04.2018 на Министерство на здравеопазването за доставка на лекарствени продукти за 2018 г., отпускани по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 г. Няма и информация за каквито и да е други предприети мерки от министерството за разрешаване на кризата, освен официалното изявление на ведомството от 2 май 2018 г.

Национална пациентска организация и пациентски организации на хора, живеещи с ХИВ, остават скептично настроени за положителния изход за пациентите в тази ситуация.