Иновативно лечение на ХИВ с инжекции, които се прилагат в интервал от два месеца

За момента новото лечение е достъпно в Англия и Уелс и според лекарите, то позволява на пациентите по-лесно да управляват състоянието си, а хората, които отговарят на условията за лечение на ХИВ по този начин, скоро ще могат да вземат първата си доза.

Най-често срещаното лечение на ХИВ включва ежедневен прием на антиретровирусни лекарства под формата на таблетки – между една и четири на ден. Преди дни, обаче, бе обявена достъпността на инжекцията, разработена от ViiV Healthcare, глобалната специализирана компания за борба с ХИВ.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Необходимостта да се приемат таблетки всеки ден може да бъде физически, емоционално и социално обременителна.“ споделят създателите на новата терапия. „И все пак сме извървяли много дълъг път от ХИВ пандемията през 80-те години на миналия век до днес, въпреки че стигмата все още съществува.“

В неотдавнашно онлайн проучване на Opinion Matters, проведено сред хора, живеещи с ХИВ, 60% от тях заявиха, че живеят в страх, че техният ХИВ статус ще бъде споделен без тяхно съгласие, а 45% твърдят, че са били принудени да споделят своя ХИВ статус, защото някой е забелязал лекарството, което приемат.