Freepik

Европейската комисия одобри нов дългодействащ вариант на PrEP

Европейската комисия одобри прилагането на препарата Apretude (каботегравир за инжекции и таблетки с продължително действие) за превенция на ХИВ.

Новите инжекции PrEP осигуряват първата и единствена за момента възможност за превенция на ХИВ в ЕС, която намалява броя на дозите, необходими за ефективно предпазване от ХИВ, от една таблетка дневно до само шест инжекции годишно. Препаратът вече е одобрен за употреба в други държави извън ЕС, като САЩ, Австралия и Южна Африка.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Продуктът на ViiV Healthcare е първият дългодействащ инжекционен вариант на PrEP, който има доказано по-ефективно действие от таблетките за ежедневна употреба по отношение на намаляването на риска от заразяването с ХИВ, съобщават от Европейски фармацевтичен обзор.

Одобрението от ЕК е подкрепено с данни от две международни проучвания. Тези проучвания оценяват безопасността и ефикасността на препарата при ХИВ-отрицателни мъже, които правят секс с мъже (МСМ), транс жени и цисджендър жени, които са изложени на повишен риск от заразяване с ХИВ по полов път.

Установено е, че дългодействащият каботегравир е по-ефективен от ежедневния перорален PrEP в предотвратяването на заразяване с ХИВ при случаите, обхванати от проучването.

Това разрешение бележи ключов етап за хората в ЕС, които биха могли да се възползват от иновативна, дългодействаща превенция на ХИВ„, заяви Дебора Уотърхаус, главен изпълнителен директор на ViiV Healthcare.