Ваксината срещу COVID-19 ще бъде тествана и върху лица с вируса ХИВ

Биотехнологичната компания Moderna ще допусне тестването на ваксината им срещу COVID-19 и върху лица с вируса ХИВ, след настояването на активисти.

Първоначално Moderna започна да прилага ваксината си mRNA-1273 върху доброволци, но не приемаше ХИВ-позитивни хора, заради предположения, че вируса ще попречи на тяхната реакция към ваксината. Активисти и изследователи изразиха несъгласието си, като обясниха, че ХИВ-позитивните на антиретровирусно лечение имат нормално функционираща имунна система, така че ХИВ няма да има никакво влияние върху ефекта на ваксината.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

„Няма клинично основание за изключването на хора с ХИВ от тестването на ваксини срещу COVID-19. Благодарение на развитата антиретровирусна терапия, инфекцията с ХИВ вече не е синонимна на „имунодефицитно състояние“. Поради тази причина хората, заразени с вируса могат да се подлагат на рутинни имунизации, като единствено няколко живи ваксини не се препоръчват, в случай, че броя на CD4 T клетките е под 200″, споделя Линда Дий от „AIDS Action Baltimore“.