Учени излекуваха ХИВ-позитивен мъж с обещаващо ново лекарство

44-годишен британец може да е първият човек в света, излекуван от ХИВ. Това твърдят британски учени, цитирани от Independent.

Тестове показват, че вирусът е неоткриваем в кръвта на ХИВ-позитивния мъж след лечението му с новаторска терапия. Учените предупреждават, че още е рано за категорични заключения, но добавят, че състоянието на мъжа, който е социален работник, представлява „забележителен прогрес“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Пациентът е първият от 50 души, извършили пробно лечение с амбициозното лекарство, което работи на два поседователни етапа. То първо провокира вируса да се покаже, а после го убива, включително в „спящите“ клетки, които до момента успяваха да избегнат медикаментите.

„Това е един от първите сериозни опити за пълно лечение на ХИВ,“ коментира Mark Samuels от британския Национален институт за изследване на здравето.“ Колежката му Sarah Fidler от Imperial College London добави, че лекарството работи в лаборатория и, че има достатъчно доказателства, че работи и в хора, но евентуален комерсиален продукт ще се появи на пазара най-рано след 5 години.

Клиничните тестове са резултат от сътрудничество между доктори и учени от университетите Oxford, Cambridge, Imperial College London, University College London и King’s College London.