Месечното PrEP хапче показва обещаващи резултати

Islatravir е името на новото месечно PrEP хапче, което премина успешно през първи тестове с обещаващи резултати и вероятно ще бъде подадено до Агенцията за контрол на храните и лекарствата, преди да бъде одобрено за използване в САЩ.

Сред лицата, които изучават неговия ефект върху човешкия организъм е д-р Шарън Хилиър, директор на изследванията на репродуктивните инфекциозни заболявания в Питсбърг. Тя споделя: „Islatravir е дългодействащ агент, който може да се използва за профилактика и лечение.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

В тестовете са участвали 250 души с нисък риск от ХИВ, част от които са приемали шест едномесечни дози Islatravir или плацебо. Тези, които са взимали PrEP хапчето са били проследявани за това колко бързо лекарството е било усвоено от организма и колко дълго е оказвало влияние. Резултатите показват, че то се разпределя бързо, трайно и адекватно във всички тъканни проби (т.е. в частите на тялото, където е необходимо).

Преди да бъде пуснато за употреба, лекарството на фармацевтичната компания Merck трябва да премине през още една фаза от проби, която ще бъде реализирана по-късно тази година върху cis-полови жени в САЩ и Африка и върху транс жени и гей мъже по света.