КАКЪВ Е РИСКЪТ ПРИ СЕКС С ХИВ-ПОЗИТИВЕН ПАРТНЬОР?

Целта на тази статия не е да промотира секс без презерватив, а да даде изчерпателна информация за новите проучвания от риска при секс с ХИВ позитивен партньор 

Ново проучване, представено на конференцията за Ретровируси и Опортюнистични инфекции (CROI)* на 4 март 2014 г., потвърждава, че шансът ХИВ позитивен мъж с неоткриваем вирусен товар* да предаде ХИВ на негативен партньор мъж при анален секс, е по-малък от 4% като достига и до 0%.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Преди няколко години резултатите от проучване наречено „HPTN052” отекнаха гръмко в световното пространство. За първи път рандомизирано, контролирано проучване потвърди, че когато ХИВ позитивен човек е подложен на антиретровирусно лечение шансът да предаде ХИВ на неговия ХИВ-негативен партньор се намалява поне до 96%, ако се изключат случвайте, при които ХИВ позитивните партньори не са постигнали неоткриваем товар, шансът от предпазване на предаването на ХИВ е 99%!

Трябва да отбележим обаче, че това проучване е било проведено главно сред ХИВ-серодискордантни хетеросексуални двойки (такива, при които единият от партньорите е ХИВ-позитивен, а другият – не) и отчетените случай на анален секс са относително малко. Теоретично, бихме предположили, че същото се отнася и за мъже, които правят секс с мъже, но не можем бъдем напълно сигурни, защото при аналния секс възможността от предаване е по-голяма. Това се дължи на по-чувствителната натура на ректума в сравнение с вагината.

За да се изследва темата по-задълбочено е създадено проучването „PARTNER”, където са записани 1100 серодискордантни  хетеро и хомосексуални двойки от 75 места в Европа. Около 40% от двойките са гей и 60% са хетеросексуални. 70% от жените са отчели вагинален секс без презерватив с еякулация и 70% от гей мъжете са отчели анален секс с еякулация без презерватив. Останалите 30% от гей мъжете са отчели само секс като активни партньори.

Някои важни изисквания за проучването са били: двойките е трябвало бъдат заедно от  известно време; ХИВ позитивният партньор е трябвало да е с неоткриваем вирусен товар; двойките е трябвало да практикуват секс без презерватив от известно време; също така ХИВ негативният партньор не е трябвало да използва post-exposure prophylaxis PEP или pre-exposure prophylaxis (PrEP), с които ви запознахме в предишна статия.

Ето и поглед върху първите резултати от проучването, което ще бъде приключено следващата година. Средно гей двойките са били наблюдавани малко повече от година, а хетеросексуалните около 1.5 години. Всичко заедно сумарно в месеци около 16 400 месеца, което е доста голямо число. Също така средно количество на сексуалните контакти без презерватив е около 45 на всяка двойка, като това варира от 18 до 80 сексуални контакта без презерватив между партньори.

Броят на болестите, предавани по полов път, е бил умерено висок, което е съответно 16% за гей мъжете, и само 5% за хетеросексуалните мъже и жени.Според експертите тези показатели са нормални, което показва, че ХИВ позитивният партньор не трябва да има венерически заболявания, за да избегне увеличаване на риска от предаване на ХИВ.

При проучването някой от ХИВ негативните партньори са се заразили с ХИВ. Когато обаче изследователите са проучили генетичният код на вируса на заразилия се партньор с този на вече ХИВ позитивния, той в нито един от случвайте не е бил един и същ. Което означава, че тези участници са заразени единствено извън връзката от трети лица. Всъщност 34% от гей участниците са докладвали за сексуални партньори извън връзката всравнение с 4% от хетеросексуалните мъжете и 3% от жените. Грубо казано, това означава, че човек с неоткриваем вирусен товар не може да предаде ХИВ на партньора си, това е и което изследователите подчертаха по време на презентацията.

До колко тези резултати са огледални на обстановката в реалния свят ще трябва да се каже в следващата част на проучването, както и в новото проучване „PARTNER2”, което ще започне тази година.

Тези резултати определено ще предизвикат широка дискусия около превенцията на ХИВ и третирането на ХИВ позитивните хора.

*Вирусният товар представлява броя вирусни частици, съдържащи се в милилитър кръв. Когато се говори за неоткриваем вирусен товар това не означава, че вирусът е „изчезнал”, а че репликацията му е  силно ограничена и се контролира успешно от антиретровирусните медикаменти

*Опортюнистични инфекции се причиняват от организми, които не могат да предизвикат болест у хора с нормална имунна система, но „се възползват” от отслабената имунна система на хора с ХИВ.

По материала работи Никола Димов