Проучване показва, че ХИВ не се предава при секс без презерватив, ако ХИВ-позитивният партньор приема лекарства

Проучване сред 343 гей двойки, в които един от партньорите е ХИВ-позитивен, а другият не, не е открило нито един случай на предаване на вируса при анален секс без презерватив. Това бе съобщено по време на 9-та Международна конференция за ХИВ, която се провежда в Париж, Франция, и предадено от сдружение „Здраве без граници“.

Проучването Opposites Attract разглежда дали ХИВ се предава между гей мъжки двойки с различен ХИВ статус, когато ХИВ позитивният партньор е на лечение, което напълно потиска вируса. ХИВ позитивните партньори, включени в изследването, са с т.нар. „неоткриваем вирусен товар”. В изследването са включени гей двойки от Австралия, Банкок и Рио де Жанейро.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Доказателствата от Opposites Attract допълват фактите от проучването PARTNER, според което ХИВ-позитивните хора на ефективно лечение на ХИВ, което напълно подтиска вируса, не могат да предават инфекцията си чрез секс без презерватив. Взети заедно, двете проучвания не са открили нито един случай на предаване на ХИВ при почти 40 000 гей сексуални контакти без предпазни средства.

Изследванията също така показват, че наличието на друга полово предавана инфекция при ХИВ позитивен на лечение, също не увеличава риска от предаване на ХИВ при секс без презерватив.

По време на проучването трима се заразяват с ХИВ, но генетичният анализ показва, че тези инфекции са от партньори извън основната връзка, които не са били с неоткриваем вирусен товар.

Въпреки тези данни, Центърът за сексуално здраве насърчава използването на презерватив, което към момента е единственият доказан начин за предпазване от ХИВ и други инфекции, предавани по полов път.