PROUD.bg интервю: Британски специалист по превенцията на ХИВ разказва за ползите от PrEP

Британската неправителствена организация NAM е специализирана в предоставянето на информация по въпросите на ХИВ и СПИН. Името на организацията е съкращение от National AIDS Manual, или Национален наръчник за СПИН.

Разговаряхме с Gus Cairns, който отговаря за комуникацията на превентивни методи в NAM и е автор на информационния гид „Превенция на ХИВ“. Темата на разговора ни беше PrEP.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Защо PrEP е смятано за революция в борбата срещу ХИВ?

Някои научни изследвания установиха, че PrEP е много по-ефикасно в превенцията на ХИВ отколкото който и да било друг метод. Употребата на кондоми намалява честотата на заразяване с 70-80%, когато хората ги използват редовно. С редовен прием на PrEP, лекарството намалява дава 95-100% гаранция.

Важно е да уточня две неща. Първо, PrEP не работи, ако не го приемаш редовно. И второ, има нещо, което работи също толкова добре в превенцията на заразяване от страна на ХИВ-позитивния партньор – „лекуване като превенция“. Когато си ХИВ-позитивен и си на лечение, вирусът е в толкова малки количества, че ти на практика не можеш да го предадеш. Винаги подчертавам, че PrEP и лекуване като превенция са две страни на една монета.

Какви промени се наблюдават в страните, които вече предлагат PrEP?

В някои региони на САЩ, като Сан Франциско, вече сме свидетели на драматичен спад в ХИВ инфекциите и част от това се дължи на PrEP. Във Великобритания също се наблюдава подобно развитие и смятаме, че причините са 3 – по-често тестване, незабавно лечение и PrEP. Но още веднъж държа да подчертая, че PrEP е ефективно само когато се приема редовно.

Как могат гей мъжете в България да се сдобият с PrEP, при положение, че лекарството не е достъпно в аптеките?

Могат да направят това, което много други отдавна правят – да купуват PrEP онлайн. Но на цена от около 50 евро на месец, не е много евтино. Един много полезен сайт, който постигна невероятни резултати във Великобритания и Европа, е www.iwantprepnow.co.uk.

Нужна е много работа, за да стане PrEP достъпно навсякъде. След години на интензивно информиране, очаквам скоро да видим развитие.

Трябва ли българското правителство да предоставя PrEP безплатно на рисковите групи? Струва ли си инвестицията?

Това е голяма битка в много държави. Отне много време докато се стигне до адекватни нива на лечение в централна и източна Европа и ще са нужни още повече усилия, за да стане PrEP достъпно през държавата. Проучванията за финансова ефективност показват, че PrEP си заслужава инвестицията, но е по-скъпо от кондоми и затова правителствата се притесняват да направят първоначалната инвестиция. Но не само заради това. Също така има много невежество, както и пречки, свързани с морал и политика.