PrEP – вълшебното хапче, което предпазва от ХИВ (видео)

Може би сте чували за PrEP – революционното синьо хапче, което ефективно и безопасно защитава от ХИВ инфекция. Лекарството е одобрено от Европейската агенция по лекарствата и е на пазара вече 5 години. Редица страни по света вече го предлагат безплатно сред най-рисковите групи, а други, като Белгия и Холандия, в момента провеждат пилотни програми в същата посока.

Проблемът е, че много хора дори не знаят за съществуването на PrEP. С тази идея фондация GLAS, подкрепена от онлайн медията PROUD.bg.bg и Центъра за сексуално здраве, започна кампания за повишаване на информираността сред мъжете, правещи секс с мъже у нас. Освен информационна, целта на кампанията е и организационна – да накара общността сама да изиска достъп до тази форма на профилактика. Защото без загриженост за собствното ни здраве, трудно постигнем промяна.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Видео клипът, с който стартира кампанията, е посветен на начина, по който работи PrEP, и нуждата лекарството да бъде достъпно на мъжете, правещи секс с мъже в България. Видеото е дело на филипинската инициатива „Love Yourself“, която любезно го предостави за целите на българската кампания.

PrEP може да бъде закупено в България, но само с рецепта и на висока цена. Крайната цел на кампанията е да се убеди и правителството, че е по-мъдро да вложи пари в превенции отколкото да плаща много по-скъпото доживотно лечение на инфектираните с ХИВ.

Междувременно, не трябва да забравяме, че е от ключово значение да сме наясно със своя ХИВ статус. В София и страната има много места, където тестването е анонимно и безплатно, включително в Центъра за сексуално здраве в София. Всеки с установен положителен ХИВ статус у нас има право на достъп до безплатно антиретровирусно лечение.