Ключово лекарство за ХИВ се изчерпа в София

В софийското ХИВ отделение вече е изчерпан важен медикамент, който е в основата на антиретровирусната терапия на близо 700 пациенти с ХИВ. За това сигнализираха носители на вируса, на които не са били изпълнени месечните рецепти, съобщи Национална пациентска организация. Пациентите коментират, че в четвъртък сутринта пред болничната аптека на инфекциозната болница в София е имало опашка за лекарства от обезпокоени пациенти, което е компрометирало цялостната политика за спазване на анонимност и конфиденциалност.

След изчерпването на изключително важния медикамент, описван като „гръбнак” на антиретровирусната терапия, лекарите в отделението по ХИВ в София са били поставени в ситуация да преминат към раздаването на таблетки от два други медикамента, които са съставни на липсващото хапче.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Това няма да попречи на лечението на пациентите, но е временно, крайно неприемливо решение. На пациентите е обяснявано, че това е временна мярка – до утре (8 май 2018 г.), когато се очаква същите тези пациенти да се върнат в болницата за получаване на своята антиретровирусна терапия.

За съжаление, Националната пациентска организация и пациентски организации на хора, живеещи с ХИВ, са скептично настроени за положителния изход за пациентите в тази ситуация в този кратък срок, още повече предвид предстоящите почивни дни.

По данни на пациентски организации, държавата, в лицето на здравното министерство, очаква дарение от фармацевтични компании на антиретровирусни медикаменти, но за съжаление дори и такова да бъде осъществено, не се очаква то да бъде за липсващия медикамент и да покрие нуждите на въпросните 700 пациента.

На 2 май Министерство на здравеопазването събщи, че „Министерството на здравеопазването е предприело всички възможни действия, за да не остане нито един пациент без лекарства, както и да не бъде допуснато прекъсване на провежданите терапии“.