Световната здравна организация и UNAIDS признаха Неоткриваем=Непредаваем ХИВ

Юли 2018 ще бъде паметен за хората, живеещи с ХИВ. В рамките на по-малко от две седмици Световната здравна организация и UNAIDS издадоха отделни и независими едно от друго прессъобщения, изтъкващи факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към антиретровирусното лечение и е достигнал неоткриваем вирусен товар, не може да предаде ХИВ на своите сексуални партньори.

В съобщението на Световната здравна организация се казва: „Науката, свързана с използването на АРТ [антиретровирусна терапия] като допълнителен инструмент за превенция на ХИВ, е ясна: няма доказателства, че лица, които успешно са постигнали и поддържат вирусна супресия чрез АРТ, предават вируса по сексуален път на своите ХИВ-негативни партньори. Превантивните ползи от АРТ трябва да бъдат адекватно подчертани в програмите за лечение и превенция на ХИВ.“

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Междувременно, UNAIDS заяви в съобщение от 20 юли: „Данни от вече 20 години, показващи, че лечението на ХИВ е силно ефективно в намаляване на предаването на ХИВ, недвусмислено сочат, че хората, живеещи с ХИВ с неоткриваем вирусен товар, не могат да предават ХИВ по сексуален път.“

Пътят към научния консенсус за Неоткриваем=Непредаваем ХИВ е дълъг:

  • Първо The Swiss Statement
  • След това HPNT 052
  • Последвано от изследването PARTNER
  • И накрая, непоклатимото изследване Opposites Attract, проведено ексклузивно за гей мъже

ЛГБТИ+ и ХИВ активисти приветстваха прессъобщенията на Световната здравна организация и UNAIDS, но с доза недоумение. Н=Н се превърна в научен консенсус още през 2017, следователно е резонно да бъдем конструктивно критични и да попитаме защо цяла година по-късно лидерите в сферата на ХИВ/СПИН решават да оповестят, че „няма доказателства“, че човек с ХИВ-неоткриваем статус може да предаде вируса на своите сексуални партньори. Нямаше доказателства и преди година. А през изминалите месеци не са били публикували резултати от нови проучвания относно Н=Н.

Необходимо е институции като Световната здравна организация и UNAIDS да бъдат лидерите, за които ги смятаме. Те трябва редовно да припомнят на хората, живеещи с ХИВ, защо е нужно да продължават да ги разпознаваме като лидери.

Младежката ЛГБТ организация „Действие“, Фондация „Ресурсен център – Билитис“ и Фондация „ГЛАС“ входираха писмо до Министерството на здравеопазването през ноември 2017 с молбата за признаване на научния консенсус Н=Н. Предложението беше отхвърлено. Смятаме, че след официалните становища на Световната здравна организация и от UNAIDS, Министерството на здравеопазването няма избор освен да подкрепи този съдбоносен научен консенсус, защото той коренно променя живота и самочувствието на всичките хора, живеещи с ХИВ.

Неоткриваем=Непредаваем драматично намалява себе-стигмата сред хората, които се придържат към АРТ. Принципът стимулира хората, живеещи с ХИВ, които не са почнали лечение, да започнат. И не на последно място, Н=Н подпомага инициативите по тестването за ХИВ, защото чувайки за Н=Н, българският гражданин ще знае, че дори тестът му за ХИВ да е положителен, той ще може да води нормален сексуален живот.

По материала работи Явор Конов – координатор по програма “Сексуално здраве” на Младежката ЛГБТ организация “Действие”. Полезна информация за достъпа до АРТ в България можете да намерите тук.