PrEP: Две трети от хората нямат достъп до хапчето за превенция на ХИВ

Това разкрива тревожен доклад.

Според доклад за трудностите при достъпа до грижи за превенция на ХИВ почти две трети (65%) от хората трудно получат достъп до PrEP (предекспозиционна профилактика).

Изследването, проведено на базата на данни от над 1120 души в Англия, установи, че много хора се сблъскват с продължително чакане и трудности, когато се опитват да получат достъп до PrEP. Най-често срещаното време за чакане за прием на PrEP в клиника за сексуално здраве е 12 седмици (при 35% от интервюираните), но при 57% от хората, търсещи прием, са чакали повече от този период, за да бъдат прегледани.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Дебора Голд, изпълнителен директор на Националния тръст за борба със СПИН, заяви, че е било „опустошително“ да чуе от един респондент, че е бил диагностициран с ХИВ, след като му е бил отказан PrEP от клиника за сексуално здраве, „когато това е било напълно предотвратимо„.

PrEP трябва да може да се дава лесно на всеки, който се нуждае от него„, каза Голд. „Клиниките са подложени на огромно напрежение заради COVID-19 и сега трябва да се справят с реакцията на страната по отношение на маймунската едра шарка без допълнително финансиране и подкрепа.

Голд предупреди, че службите за сексуално здраве са изправени пред „огромно изоставане„. Тя заяви, че сега от правителството зависи „да поправи това„, защото без незабавни действия Англия „не може да постигне националната цел за прекратяване на предаването на ХИВ до 2030 г.„.

Клиниките за сексуално здраве трябва да бъдат ресурсно обезпечени, за да посрещнат съществуващото голямо търсене на PrEP, но те също така не трябва да бъдат оставяни да се справят сами – достъпът и обхватът могат да бъдат драстично подобрени, ако той се предоставя чрез други здравни услуги, като например обществените аптеки„, каза Голд.

Докладът, изготвен от Националния тръст за борба със СПИН, Terrence Higgins Trust, PrEPster, Sophia Forum и One Voice Network, установи, че съществуват сериозни опасения относно капацитета и ресурсите на клиниките за сексуално здраве в Англия. Четирима от всеки 10 участници (40%) съобщават за проблеми с резервирането на срещи онлайн, а други 30% твърдят, че имат проблеми с телефонния контакт с клиниката. Почти една четвърт (23%) от анкетираните са били отхвърлени от службите поради липса на свободни срещи. Повече от половината (59%) от хората са заявили, че са се въздържали от секс, докато са чакали за PrEP, а 48% са съобщили за проблеми с психичното здраве, свързани с опитите за достъп до лекарството.

Депутатът от лейбъристката партия Флорънс Ешаломи, съпредседателка на Общопартийната парламентарна група по ХИВ и СПИН, заяви, че нейният избирателен район в Ламбет е с „най-високото разпространение на ХИВ в страната“ и е „неприемливо, че PrEP не оказва необходимото въздействие за предпазване на нуждаещите се от него от ХИВ„.

Броят на гей мъжете, бисексуалните мъже и други мъже, които правят секс с мъже, които са се изследвали за ХИВ, се е увеличил с 23% – от 144 800 през 2020 г. на 178 466 през 2021 г. – с 14% повече от изследваните през 2019 г.

Коалицията от организации призова правителството бързо да подобри достъпа до PrEP и да съкрати времето за чакане на тези, които се опитват да получат достъп до лекарството. Това включваше призиви за подходящо ресурсно обезпечаване на клиниките за сексуално здраве и разширяване на достъпността му в обществените аптеки и при общопрактикуващите лекари.