Хора с глас: Интервю с Africa Benediction

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Africa Benediction за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

Драг е нещото, което ме крепи да не се разпадна на моменти. Драг е нещото, което ми дава възможността да бъда всичко, което мъжката ми същност не може да бъде. Това е едно „бягство от реалността“. Хоби, което искам да бъде моята професия.

Как би обяснила драг изкуството на едно пет-годишно дете?

Както аз обичам да казвам и съм казвала в много интервюта –  това е нашето работно облекло. Както полицаите, пожарникарите и всички хора на работа имат работно облекло, така и ние. Само че нашето е доста по-екстравагантно, по-различно и много по-бляскаво (смее се).

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

В България е трудно да си драг кралица, независимо от годината. Надявам се в бъдеще това да се промени и да бъдем много по-отворени към това изкуство.

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Дайте шанс на младите, защото има много талант, който може да бъде похабен.

Какво е нужно за да си герой?

Много увереност, кураж, вдъхновение и една голяма усмивка.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.