Хора с глас: Интервю с Monica Loca

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Monica Loca за книгата „Хора с глас“.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

Една от най-забавните и красиви форми на себеизразяване. Драгът ми дава пълна свобода да съживя всевъзможни фантазии на женския образ, да забавлявам или шокирам публиката с него и да получа признание за това. Това е много ценна възможност и привилегия.

Как би обяснила драг изкуството на едно пет-годишно дете?

Не бих обяснявала на пет-годишно дете драг изкуството, защото то носи със себе си и драг култура. Важно е човек да е запознат и с двете, а клубната култура изобщо не е предназначена за деца. Нека се занимават с по-детски неща, а когато им дойде времето ще обясня всичко. Тъкмо и на мен ще ми е по-лесно (смее се).

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Monica Loca (@monica.loca.ds)

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

Доста скучно! За да бъдат оценени драг изпълненията, е нужна публика, а това е една от неофициално забранените думи на 2020 година. В същото време, екранът не може да предаде реално въздействието на една двуметрова кралица и това води до застой на цялата култура.

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Че съм изключително благодарна за възможността, която имам сега. Тази възможност нямаше да е същата без тяхната саможертва във времена на по-нетолерантно общество.

Какво е нужно за да си герой?

Въпреки че не се самоопределям като герой, на мен са ми нужни перука, мигли, еластична рокля и кило грим. А ако моята креативност, визия и смелост да изляза така, помагат на общността ми, това ме прави безкрайно щастлива.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.