Хора с глас: Интервю с Jennifer Benediction

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Jennifer Benediction за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

Драг е начин за удовлетворяване на моето алтер его. Това е едно изкуство, което старателно съм развивала през последните 10 години. Да вдъхновявам млади хора за мен е безценния дар, който имам от моя драг.

Как би обяснила драг изкуството на едно 5-годишно дете?

Така както бих го обяснила и на 35-годишен човек. Аз съм артист и да си такъв тип артист не е лека задача, не е просто забавния или красив образ, който виждаш. Това е крайният резултат. За да си добър драг артист трябва да приспособиш в себе си съквкупност от други таланти и качества. А всеки талант трябва да се уважава.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Benediction Jennifer (@benediction_jennifer)

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

Лично за мен е успешна формула, стига да я приложиш правилно. По-важното е, че да стигнем до 2020 година и да се появяват все повече подобни артисти в България говори само едно – че трябва да благодарим на всички преди нас, които по един или друг начин са поставили основите, които дострояваме в ден днешен. Но благодаря и на себе си за амбицията, куража и постоянството през последните 10 години, които полагам за да сме на едно по-напреднало ниво в нашето иначе изумително изкуство. Благодаря и на всички хора, които се борят за това в България!

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Аплодисменти и благодарности!

Какво е нужно за да си герой?

Всеки човек може да бъде своя личен герой само с едно единствено нещо – себеприемане.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.