Хора с глас: Интервю с Венера Ангеликова

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Венера Ангеликова за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

Драг за мен е изкуство в най-чистата му и висша форма. Той съдържа в себе си точно толкова различни видове изкуства, колкото искаш да му дадеш. Грим, стилистика, танц, актьорско майсторство, комедия, драма. Драг е приказката, която разказваме на сцената, мирната борба, която водим срещу дискриминацията и опресията, нашия скрит герой, или героиня, които след години в гардероба излизат в най-бляскавата си прелест и даряват с усмивка публика и приятели.

Как би обяснила драг изкуството на едно пет-годишно дете?

Представи си как виждаш принцеса Елза от Замръзналото Кралство за първи път и искаш да си като нея, да пееш „Слагам Край“ и да правиш снежинки. Мама ти купува рокля като на Елза и брокат, връзва ти косата на плитка и пуска твоята песен преди вечеря. Ти, облечена като принцеса Елза, пееш с цяло гърло и хвърляш из стаята снежинки от брокат. Елза живее в сърцето ти в този момент и заедно създавате магия. Мама и татко ръкопляскат и се радват на твоето представление. Това е драг. И всеки може да е принцеса Елза, или всяка друга принцеса или принц на този свят и всички други светове.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Венера от Марс (@venera.ot.mars)

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

Предвид пандемията, да съм драг кралица тази година е обвързано с готвене, сериали, хобита, работа от вкъщи и борба с теглото. Иначе чувството да дадеш усмивка и да забавляваш хората от своята общност, които се срещат с трудности и неразбиране в ежедневието си, винаги е топло и красиво. Да си част от един бунт и едно движение, което иска да премахне стари и закостенели разбирания и ценности и се бори за свободата на любовта и пълноценния живот дава смисъл на всичко.

Какво би казала на по-старите драг кралици?

Ако са много стари, да си пазят кръстовете от течение и да не ходят на много високи обувки, за да ни радват още дълги години.

Какво е нужно за да си герой?

Доброта, хубава перука и любов.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Malina Yank тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.