Хора с глас: Интервю с Malina Yank

Ако обичате драг изкуството, навярно е заради страхотните шеги, великия грим, перуки и костюми или изпълненията на сцена. Тези хиперболизирани, забавни или съблазнителни образи на жена или мъж (без значение какъв е полът на изпълнителя) обаче започват пътя си от смелостта: исторически драг кралиците и кралете имат основно значение в историята на ЛГБТ+ правата. Все пак именно те са били на първа линия по време на бунтовете в Стоунуол през 1969, които дават начало на прайд движението по цял свят. Българската ъндърграунд нощна сцена е била платформа на култови драг артисти, а и ще бъде: днес поглеждаме към бъдещето, като ви запознаваме с драг кралиците от новото поколение.

Пълна версия на интервюто с Malina Yank за книгата “Хора с глас”.

 
Банер Кабинет Дъга – 728×90
 

Какво означава ‘драг’ за теб?

Личното ми разбиране се променя с времето. В началото означаваше просто „забавление“ и „шоу“. Тези елементи, разбира се продължават да са основната част, но към момента, са подплатени с много повече изисквания и дори отговорност към образа и към хората, които се интересуват от драг изкуство. Понякога чак се плаша колко много неща трябва да усъвършенствам, за да се нарека пълнокръвен драг артист. Ако трябва да определя с една дума какво значи „драг“ за мен, то тя е „себеотдаване“.

Как би обяснила драг изкуството на едно петгодишно дете?

Всъщност отговорът не би трябвало да е толкова сложен, колкото си го представяме възрастните, особено българите. Според мен, ако нещо би объркало едно дете, то това ще са крайните и грешни модели, които му налагат родителите. Нека мислим реално – на едно дете едва ли му пука, че две момчета се държат за ръка пред него, или двуметрова „какичка“ се разхожда с пера и пайети. Да, тя вероятно ще му е много интересна, защото е голяма и шарена, но ако му кажеш: „Не гледай там, малък си още, това е нещо лошо и сбъркано“ дали ще убиеш любопитството му? По-скоро обратното. Аз бих обяснила, че това което правя аз, е като да си актьор, певец или танцьор на сцената, само че и трите наведнъж и по много по-преувеличен, забавен и шарен начин. А това, че през деня каката всъщност е батко, едва ли би шокирало толкова едно необременено в мислите си дете. В неговите представи всеки може да е какъвто си поиска, нали така? Възрастните сме тези, които с всяка следваща година осакатяваме тези представи за света. Детето най-вероятно е гледало филмчето за Мулан. Там едва ли би попитало защо каката се е облякла като батко – това си е нейно решение. Толкова по въпроса.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Malina Yank (@malina.yank)

Какво е да си драг кралица в България през 2020 година?

Да си драг кралица през 2020 година изисква умение да се адаптираш и да изградиш търпение, което в голяма степен ни е липсвало. В повечето случай винаги искаме нещо да стане веднага, тъй че това е един добър урок.

Какво би казала на по-старите драг кралици?

По-скоро бих искала да чуя те какво биха ми казали, със сигурност има какво да чуеш от всеки, който се е занимавал с това дълги години, особено пък във времена, в което това е било не само неразбирано, но дори и криминализирано. Аз какво мога да им кажа толкова, освен как да се тъкват по-успешно, може би (смее се). И  да им благодаря, че са извървели по свой начин пътя, който ние днес имаме възможността да вървим далеч по-спокойно и уверено.

Какво е нужно за да си герой?

Същото, каквото и за да си драг кралица – големи топки, пълни с воля, смелост, целеустременост и голяма доза лудост.

Прочетете интервюто с Monica Loca тук.

Прочетете интервюто с Jennifer Benediction тук.

Прочетете интервюто с Africa Benediction тук.

Прочетете интервюто с Enigma Chadelle тук.

Прочетете интервюто с Avra Delano тук.

Прочетете интервюто с Венера Ангеликова тук.

Прочетете интервюто с Katrin Bardak тук.